Frederikke Efter Studieophold I Malaysia

Frederikke efter studieophold i Malaysia: Det er noget, alle burde opleve

23-årige Frederikke Greve Grouleff tog sit tredje semester på University of Kuala Lumpur og opfordrer sine medstuderende til også at rejse ud. ”Gør det! Man vil huske det for evigt,” siger hun.

Allerede på sin første studiedag i den asiatiske millionby gik det op for den unge aarhusianer, hvor anderledes alting var. Timen var slut, Frederikke tog sin taske, rejste sig og forlod undervisningslokalet. Men så opdagede hun, alle de andre stillede sig op på rad og rakke for at bukke eller give hånd til underviseren. Frederikke frygtede, at hun havde opført sig respektløst ved bare at skride ud af lokalet.

Sådanne kulturforskelle skete mange gange i løbet af den 23-åriges markedsføringsøkonoms semesterophold i Malaysias hovedstad Kuala Lumpur.

Muslimske medstuderende

Som hvid pige på et universitet i Malaysia med overvejende muslimske studerende, fik Frederikke mange blikke. Opmærksomheden tog hun med et smil.

”Jeg har aldrig mødt nogle, som var så nysgerrige og forsigtige. Men så snart jeg havde brudt isen, var de helt fantastisk søde. En af pigerne flettede mit hår i pauserne og en anden har inviteret mig til sit kommende bryllup,” fortæller Frederikke, der forsøgte at passe ind ved at klæde sig anstændigt i lange bukser, langærmede bluser og lange kjoler.

”Ens danske liv bliver sat fuldstændig i perspektiv. Efter at være kommet hjem sætter jeg meget større pris på alle de frihedsrettigheder og muligheder, vi danske studerende har.”

Fagligt godt niveau og fantastisk natklubliv

Fagligt kunne Frederikke nemt følge med i undervisningen. Hun havde derfor god tid ved siden af studiet til at opleve den malaysiske kultur. Socialt havde hun masser af selskab i sine to danske bofæller og medstuderende fra akademiet Rune og Martin.

På University of Kuala Lumpur var der også mange andre internationale udvekslingsstuderende. Bl.a. fik hun fire gode veninder i en pige fra Paris, Tyskland og to fra Pakistan.

”I weekenderne tog vi på markeder, på shoppeture og gav den gas i nattelivet. Kuala Lumpurs mange diskoteker var vanvittig fantastiske. Jeg har aldrig oplevet noget lignende,” fortæller hun.

Levede som konger og baroner

Udgiftsniveauet var markant lavere end i Danmark. Frederikke havde derfor råd til at bo i det femstjernede lejlighedshotel SETIA Sky. Her delte hun og hendes to aarhusianske klassekammerater en 4-værelses luksuslejlighed på 22. etage til 2.500 kr. per person om måneden.

For 20 kr. hver kunne de spise sig godt mætte på nogle af kvarterets mange gadekøkkener og restauranter. Transporten rundt i byen klarede Uber-taxier, for i Kuala Lumpur fås også det til meget studievenlige priser.

”I Asien rækker penge langt og vi havde derfor også råd til at tage på en del ture i weekender og ferier. Bl.a. besøgte vi Singapore, Filippinerne og nogle malaysiske småøer.”

Turen finansierede Frederikke med en opsparing og et studierejselegat fra Fabrikant Albert Nielsen og hustru Anna Nielsens Fond. Alt i alt kostede det knap fem måneder lange ophold Frederikke 20.000 kr.

Lærte at stå på egne ben

Opholdet har givet Frederikke smag for mere studieliv under fremmede himmelstrøg. Derfor planlægger hun at læse noget af sin professionsbachelor i udlandet.

”Rent personligt har opholdet gjort mig meget mere selvstændig. Jeg har lært at håndtere mange situationer og stå på egne ben. Men det allerbedste ved opholdet er alle de bekendtskaber, jeg har fået og at mit netværk lige pludselig er blevet så stort. At få lov til at bo i et land, der er så markant anderledes på alle måder, har været en oplevelse for livet,” siger Frederikke og opfordrer medstuderende til at rejse ud et semester ligesom hun gjorde.

”Gør det. For Guds skyld benyt dig af muligheden for at rejse ud under dit studie. Du vil huske det for evigt."