Råd fra studievejleder: Drøm stort og småt på samme tid
Når du vælger uddannelse, aner du ikke, om du rammer rigtigt. Men det gør ikke noget. For du kan ikke planlægge dit liv på forhånd. Tag i stedet et skridt ad gangen - for når du vælger noget til, flytter du dig. Det mener studievejleder på Erhvervsakademi Aarhus, Jens Bach Nielsen, som her giver dig input til dit studievalg.
Ro på.
Det er det første, Jens Bach Nielsen har lyst til at sige til alle, der er i tvivl om studievalg.
For hovedparten af de unge, han møder i sit job som studievejleder på Erhvervsakademi Aarhus, er så optagede af at vælge den helt rigtige uddannelse, at de slet ikke tør træffe et valg.
”Rigtig mange tænker strategisk om studievalg og karriere ud fra en opfattelse af, at der er en kausal sammenhæng mellem deres valg og fremtidige liv: Hvis jeg vælger det her studie, så bliver mit liv sådan her. Men sådan fungerer det ikke. Du kan umuligt regne den ud på den lange bane, og derfor er vores råd, at du lige gå godt kan lade være med at prøve at regne den ud,” siger Jens Bach Nielsen.
Uddannelse er et udgangspunkt
I stedet taler han med dem, han møder i studievejledningen, om, hvad de rent faktisk kan kontrollere: nemlig hvad de gerne vil lave i en kortere periode – det næste stykke tid.
”Så har du mulighed for at give den gas der - at gøre dig umage og blive dygtig til noget. Mange tænker, det er ambitiøst, hvis du kan sige, at du gerne vil noget helt bestemt. Men det, der er ambitiøst, er at prøve at blive god til det, du laver nu og her,” mener Jens Bach Nielsen.
Træf et positivt tilvalg. Vær ikke bange for at vælge forkert. Husk, at det er okay at være interesseret i mange forskellige ting. Er du interesseret i tre uddannelse? Så vælg den, du helst vil lige nu – og så start der. Nogle drømme får du opfyldt i fritiden og nogle på dit arbejde. Det finder du ud af hen ad vejen.
Jens Bach Nielsen, studievejleder på Erhvervsakademi Aarhus
Selvom han igen og igen argumenterer for, at uddannelse er et udgangspunkt, så forstår han godt de unges tvivl.
For vi har efterhånden fået et skal-samfund, hvor de unge fra samfundets side bliver presset til at skulle bidrage til samfundet hurtigst muligt i en diskurs, der hylder relevans frem for viden.
”Der har længe været en pudsig tanke om, at uddannelser er relevante, når de fører til job. Mens den viden, der bliver produceret undervejs, når du bliver dygtig til noget, ikke har nogen værdi i sig selv,” filosoferer Jens Bach Nielsen.
Det giver mening fra ud fra en økonomisk tankegang. Men ikke fra et uddannelsesmæssigt synspunkt - for hvis økonomien bliver styrende for alt, så er det svært at holde fokus på at blive dygtig til noget.
”Uddannelse er meget sjældent konkret og meget ofte abstrakt. Uddanner man sig til tømrer, ved man nok temmelig sikkert, at man kommer ud på den anden side og skal skifte et tag eller lægge et gulv. Men i langt de fleste tilfælde er uddannelse i højere grad et spørgsmål om at få viden til at løse forskellige opgaver på forskellige måder,” forklarer Jens Bach Nielsen.
Tæt kobling til praksis i vores uddannelser giver mening
Uddannelse handler altså ikke kun om, at du kan A eller B, men om at du lærer at forholde dig generelt til en række problemstillinger.
Og så skal du udvide dit relevansbegreb og se på måden, du opnår din viden på.
”Hos os giver den tætte kobling til praksis i vores uddannelser mening for mange, fordi de ikke kun får en teoretisk ballast, men også mulighed for løbende kan se, at teorien kan bruges til at løse opgaver på forskellige måder ude i virkeligheden. Og kombinationen gør, at mange får nye drømme undervejs, fordi de får afprøvet teorien og drømmene i praksis,” siger Jens Bach Nielsen.
Husk, at dit uddannelsesvalg er et udgangspunkt for en fremtidig karriere – det er ikke en definerende beslutning for, hvad du skal lave resten af dit liv.
Jens Bach Nielsen, studievejleder på Erhvervsakademi Aarhus
Start et sted
For selv om mange går gennem livet efter mantraet ”du kan, hvad du vil”, så er der også nogle rammer, som korrigerer virkeligheden for de fleste på et tidspunkt – enten i form af et karaktergennemsnit, der står i vejen for drømmen, eller praktiske erfaringer, der ændrer din drøm.
Derfor er det ifølge Jens Bach Nielsen vigtigt at forstå, at uddannelsesvalg ikke handler om, hvad du skal resten af dit liv, men om hvad du kan gøre her og nu for at blive afklaret om dine interesser og værdier.
”Du kan ikke sidde bag en skærm og regne ud, hvad der kommer til at ske fremover. Du bliver nødt til at gøre tingene først, og så sker der noget på den baggrund. På den måde handler uddannelse mere om, at du bliver klogere og starter din karriere et sted, end om at træffe det helt rigtige valg,” siger han og uddyber:
Omfavn den korte horisont – få det bedste ud af det, du er i gang med lige nu og lade være med at fokusere på alt det, der kommer sidenhen
Jens Bach Nielsen, studievejleder på Erhvervsakademi Aarhus
”Mange er bange for at træffe et valg, fordi de gerne vil have alle muligheder åbne. Men typisk er det lige det modsatte, der flytter noget. Det er, når du vælger noget til, at der sker noget. Og ved at tage et skridt ad gangen, skal du nok finde vejen hen til det, du drømmer om.”
Selvdisciplin frem for motivation
Derfor er Jens Bach Nielsens bedste råd, at du gør dig umage med det, du er i gang med - frem for at tænke, at du skal bruge din uddannelse til at komme videre til noget bestemt.
”Selvfølgelig må du gerne drømme stort. Men det er også nødvendigt at drømme småt; dvs. at forholde dig til dit udgangspunkt: Hvor har du et reelt valg, og hvad kan du gøre her og nu for at blive afklaret? Med andre ord: Hvad er næste relevante trin ift. at prøve at planlægge et helt liv,” forklarer Jens Bach Nielsen.
Gennem hans ni år som studievejleder har noget ændret sig: Samfundet lægger i dag et reelt pres på unge ift. karakterer, fremdrift og et krav om at få en uddannelse, hvor man bliver til noget.
”Men her er det vigtigt at huske, at ét valg ikke definerer hele resten af dit liv. Uddannelsesvalg er ét blandt mange valg i livet. Så prøv dig frem og se, hvordan det går. Gør dig umage med det, du er i gang med og oplev glæden ved at blive dygtig til noget. Jeg synes ikke, at man altid behøver være så pokkers motiveret. Det er meget federe at have selvdisciplin – så skal motivationen nok komme. Og derudfra former fremtiden sig. Skridt for skridt,” siger han.