Nicolai Tager Sin Videregaende Uddannelse Pa Erhvervsakademi Aarhus 5065

Nikolai mærkede det i maven, da han fandt sin rette hylde

Nikolai gik fra at føle sig middelmådig og misfornøjet til topbegejstret og mål­rettet på sit studie. Det skyldtes hans mod til at lytte til sin mavefornemmelse og skifte retning. Valget har givet ham ny energi og en tryghed, fordi han nu kan se en meningsfuld karriere forude.

Nogle går den snorlige vej, mens andre finder deres plads i uddannelsessystemet efter en mindre omvej. For 23-årige Nikolai Steger Marschner, der nu læser til professionsbachelor i business og vandteknologi, blev det netop en afstikker, der ledte ham på rette spor.

Mød Nikolai og hør, hvordan han blev afklaret om sit studievalg

En famlende start

Efter studentereksamen fulgte to sabbatår med arbejde som montagemedarbejder, en aftjening af værnepligt og en rejse til Indonesien. Selv om tiden gav plads til refleksion, stod det ikke klart for Nikolai, hvilken vej han skulle gå.”

Jeg havde interesser for teknologi, men ingen klar forestilling om, hvordan det kunne omsættes til en karriere,” fortæller Nikolai, der er opvokset i Sønderborg.

Først forsøgte han sig med informationsvidenskab på universitetet, men fandt hurtigt ud af, at den teoretiske tilgang ikke passede ham.

”Jeg interesserede mig for it, men kunne ikke se en klar fremtid eller konkrete jobmuligheder i det,” siger Nikolai, der besluttede sig for at droppe ud efter et år.

Et tilfældigt klik åbnede en ny dør

Efter flere måneder uden studie eller arbejde faldt Nikolai tilfældigvis over den nyoprettede professionsbacheloruddannelse i business og vandteknologi dagen før ansøgningsfristen. En beskrivelse på ug.dk fangede hans interesse.

”Det virkede som en kombination af noget konkret og praktisk med fokus på at løse fremtidens vandudfordringer,” forklarer Nikolai, der straks huskede sin SRP-opgave fra gymnasiet om vandets rolle i konflikter. Dengang gik det op for ham, hvor central en ressource vand er. Både for livet på jorden, men også i geopolitiske sammenhænge og som brik i globale udfordringer som klima og samfundssikkerhed.

”Det var som en indre elpære tændtes i mig og jeg mærkede straks, at her havde jeg fat i noget, der kunne blive rigtig godt.”

For at blive sikker i sit valg brugte Nikolai værktøjer som Uddannelseszoom og Adgangskortet på ug.dk. Researchen bekræftede Nikolai i, at uddannelsen matchede hans interesser og fremtidsdrømme.

En studieform tæt på praksis

Da Nikolai startede på Erhvervsakademi Aarhus, oplevede han en helt ny måde at studere på. Uddannelsen bygger på praksisnær undervisning med udgangspunkt i virkelige problemstillinger fra erhvervslivet.

”Vi arbejder med konkrete businesscases fra virksomheder, for at se hvordan vand anvendes i deres forretning, og får tit besøg af eksperter fra branchen. Det giver en tydelig kobling mellem teori og praksis.”

Små hold og tæt kontakt til undervisere har også gjort en forskel.

”Det giver en ro, at der er klare rammer, og man kan tage hjem og holde fri, når dagen er slut.”

En fremtid med mening

Uddannelsen i business og vandteknologi er skabt i tæt samarbejde med erhvervslivet, hvilket ifølge Nikolai giver en tryghed.

”Det er rart at vide, at branchen selv efterspørger dimittender med netop de kompetencer, vi får på studiet. Det betyder, at der er jobmuligheder i den anden ende.”

Og det stopper ikke ved Danmark. Vandbranchen er global, og Nikolai drømmer om at kombinere sin passion for teknologi med sin udlængsel.

”Jeg vil gerne arbejde med eksport af dansk vandteknologi til steder, hvor der virkelig er behov for det,” siger han og tilføjer, at det også handler om at bidrage til en grøn omstilling.

At finde sin rette hylde

For Nikolai handler valget af uddannelse om at finde sin rette hylde – og det har han gjort.

”Jeg har fundet et studie, hvor jeg kan fordybe mig i noget, der virkelig interesserer mig. Det er en fantastisk følelse at vide, at man er på rette vej,” siger han med et smil.

Vand optager Nikolai så meget, at han ofte nørder med det i sin fritid. Han bruger fx tid på at undersøge romerske akvædukter for at se, hvordan vandforvaltning har set ud før i tiden og dykker ned viden om moderne vandforsyningssystemer. For ham er det ikke bare et studie – det er blevet en passion.