Anne Tager Sin Videregaende Uddannelse Pa Erhvervsakademi Aarhus 4132

En ny begyndelse: Anne tog springet og startede forfra

Da Anne Herdel mistede sit job som ergoterapeut, stod hun ved en skillevej. Skulle hun fortsætte i sin nuværende karriere eller følge sin interesse for havedesign og grønne løsninger? I stedet for at vælge det sikre, valgte hun at starte forfra. Nu, i en alder af 33 år, er Anne i fuld gang med at uddanne sig til jordbrugsteknolog og ser frem til at forme fremtidens grønne, bæredygtige byrum.

Hvad skal du blive, når du bliver voksen? Som barn drømte Anne Herdel om en karriere som håndboldspiller, men endte med at uddanne sig til ergoterapeut. Efter et årti i faget søgte hun forandring og er nu i gang med sin uddannelse nummer to. 

”Skal jeg starte forfra og nå noget andet, så skal det være nu,” siger Anne, der denne gang føler sig sikker på sit studievalg.

"Endelig har jeg fundet et fag og en karriere, jeg kan se mig selv blive gammel i,” fortæller den 33-årige jordbrugsteknologstuderende, der har baggrund som ergoterapeut, zoneterapeut og babymotorikinstruktør.

Første studievalg og nye valg

Efter gymnasiet tog Anne Herdel et sabbatår, hvor hun arbejdede som tjener og rejste rundt i Sydamerika. Som 21-årig begyndte hun på ergoterapeutuddannelsen ansporet af sin fritidsinteresse som håndboldspiller og ønsket om at arbejde kropsligt med forebyggelse og sundhedsfremme.

”Jeg skulle jo vælge et eller andet,” som hun siger.

Under uddannelsen blev Anne desillusioneret over de vilkår, ergoterapeuter ansat i det offentlige arbejder under. Hun fandt job i det private hos neuroteamet ved Thomsen Fysioterepi og Osteopati i Randers. Et job, hun mistede pga. nedskæringer. Anne stod nu overfor valget at finde et nyt arbejde eller at skifte spor. Hun valgte det sidste.

”Da jeg stod uden job, følte jeg, at jeg havde alle muligheder åbne,” fortæller Anne, der besluttede sig for at følge sin spirende interesse for havedesign og grønne løsninger.

Studievalg nummer to med afsæt i havehobby

Havedesign var blevet en passion for Anne, der tog fart, efter at hun og hendes mand blev husejere. Da familien flyttede til noget større, anlagde Anne en have fuld af insektvenlige staudebede og opdagede for alvor glæden ved at få jord under neglene. Hendes havetossede morfar blev en hyppig sparringspartner. Til fødselsdage og jul ønskede hun sig have- og plantebøger. I tv så hun programmer som Søren Vesters Have. Så da hun opdagede, at hun på to år kunne uddanne sig til et job indenfor det grønne, var hun ikke i tvivl.

”Denne gang ved jeg, hvad jeg vil,” siger Anne, der bor med sin mand, to børn og hund i Hinnerup.

Som jordbrugsteknolog med speciale i landskab og anlæg lærer Anne at designe og planlægge drift af grønne byrum og områder.

”Jeg elsker at være kreativ med det grønne og vil gerne arbejde som bindeled mellem landskabsarkitekter og anlægsgartnere,” siger hun. 

Super at være tilbage i undervisningslokalet

Selvom det er udfordrende at kombinere familieliv og fuldtidsstudier, føler Anne Herdel, at hendes livserfaring giver hende en fordel.

”Som familiemor og tidligere erhvervsaktiv er jeg vant til at få noget fra hånden og har en disciplin, der kommer mig til gavn på studiet,” siger hun og konkluderer.

”Det kræver omprioriteringer at gå fra fuldtidsløn til SU og er hårdt på en anden måde at studere, fordi der er meget læsning, opgaver og eksamener, så du aldrig føler, at du har fri. Men det er samtidig superfedt at være tilbage på skolebænken og få en masse ny, spændende viden.”

Forskellige steder i livet, men samme passion

Selvom Anne Herdel er en af de ældste på sit hold, føler hun sig ikke udenfor.

”Jeg har ikke tid til fredagsbar, men det forstår mine medstuderende. De er supersøde alle sammen, og der er plads til, at vi er forskellige steder i livet.”

På Annes hold er der både helt unge og voksne, hvor den ældste er 54.

”Vi er allesammen totale plantenørder – og det er så fedt,” siger Anne og lyser op i et smil.

Kort uddannelse, store muligheder

Anne valgte en kort uddannelse på to år med praktik, hvilket gør, at hun hurtigt kan komme tilbage på arbejdsmarkedet.

”Med familie og børn er en længere uddannelse udelukket for mig. To år på SU er til at overskue.”

Med et år tilbage på studiet ser Anne Herdel frem til at komme i praktik og bruge sin viden i den virkelige verden. Hun håber at finde praktikplads på en tegnestue og skabe grønne byrum, der kan bidrage til at løse nogle af de klimaudfordringer, vi står overfor.

”Jeg har været helt høj på uddannelse det første år. Nu kribler det i mig for at komme ud og arbejde,” fortæller hun. 

Kræver mod at sadle om

Anne opfordrer andre, der er utilfredse med deres karriere, til at tage springet.

”Det er meget angstprovokerende at vælge nyt studie og foretage et sporskifte. Du sætter familiens økonomi ned og skal leve af SU, så der er stor forpligtelse til at vælge rigtigt anden gang,” siger hun.

Heldigvis for Anne bakker hendes mand 100 % op. Desuden har familien en sund økonomi, der godt kan tåle et par år med nedgang i indtægt.

”Det kræver mod at tage beslutningen og opbakning fra dit bagland. Men jeg ser de to år som en investering i min fremtid. Arbejdslivet er langt, så det gælder om at finde noget, man trives i og som giver en glæde og energi. At starte forfra giver en mulighed for at genfinde en følelse af mening og passion i arbejdslivet.”

Ikke alle går den snorlige vej

Annes historie er en påmindelse om, at det aldrig er for sent at skifte spor – og at det faktisk kan være en fordel at starte på en uddannelse som voksen.

”Ikke alle går den snorlige vej. Med alderen bliver man skarpere på sine interesser og værdier. Jeg føler mig mere moden og klar til at uddanne mig denne gang, fordi jeg ved, hvad jeg vil bruge det til.”

---

Anne Herdel er 33 år og opvokset i Risskov. Bor med sin mand og deres to børn i en villa i Hinnerup. Er uddannet ergoterapeut og læser til jordbrugsteknolog med speciale i landskab og anlæg på Erhvervsakademi Aarhus. Ved siden af studiet driver hun solovirksomheden Hinnerup Zoneterapi.