Få biologisk grundviden og stærke kompetencer inden for planteproduktion, husdyrproduktion, bæredygtighed og økonomi.
Brænder du for at arbejde med natur og produktion af fødevarer? Vil du bidrage til den grønne omstilling inden for jordbruget? Så er professionsbachelor i natur og jordbrugsproduktion noget for dig.
Uddannelsen tager 3½ år og findes kun her i Aarhus.
Uddannelsen giver adgang til kandidatstudie.
Hør Katharina fortælle om uddannelsen
Grøn omstilling kræver ny faglighed
På Erhvervsakademi har vi i mange år på jordbrugsteknologuddannelsen uddannet en meget stor del af plante- og husdyrrådgiverne i jordbruget – og det vil vi fortsat gøre.
Den grønne omstilling i jordbruget stiller imidlertid krav om nye fagligheder. Derfor har vi samarbejde med erhvervet udviklet denne nye uddannelse.
Den nye uddannelse er udviklet for at imødekomme de stigende faglige krav i branchen til bl.a. en klima- og miljøvenlig produktion.
Samtidig skal uddannelsen løse de problemer der er med mangel på rådgivere og videnspersoner tilknyttet jordbrugsproduktion.
Du får en særlig attraktiv profil, hvor du får en faglig specialisering indenfor husdyr eller planter med en dyb og solid faglig indsigt i biologiske sammenhænge.
Du får en uddannelse der placerer sig lige der, hvor fremtidens grønne udvikling skal ske - i samspillet mellem natur og produktion.
Du får evnen til at gøre en forskel i jordbrugets grønne omstilling ved at have både forretningsforståelse og viden om bæredygtighed.
Du får forståelse for både en grøn og en økonomisk bundlinje og evnen til at navigere mellem dem.
Hør Emil og Katharina fortælle om at studere på natur og jordbrugsproduktion
Få adgang til et utal af spændende jobmuligheder inden for jordbruget
Rådgivning, produktionskonsulent, undervisning, analyse og optimering, forsøgsarbejde, udvikling, teknisk salg og markedsføring, myndighedsbehandling, kontrol og tilsyn.
Sådan lyder nogle af de mange jobfunktioner, du som nyuddannet kan påtage dig.
Som professionsbachelor i natur og jordbrugsproduktion vil du typisk komme til at arbejde inden for privat og offentlig naturforvaltning, i fødevare- eller jordbrugsproduktion eller i erhvervsorganisationer, hvor du vil kunne varetage komplekse rådgivnings-, salgs- og konsulentopgaver.
Som rådgiver og underviser får du en nøglerolle i den grønne omstilling inden for jordbruget. Rådgivere og undervisere er afgørende for sektorens videndeling fra forskning til primærerhverv – og dermed afgørende for at gennemføre de vigtige grønne tilpasninger.
Specialisering: Vælg planteproduktion eller husdyrproduktion
Uddannelsen har to studieretninger: Planteproduktion og husdyrproduktion.
På ’planteproduktion’ kan du specialisere dig inden for landbrugsområdet eller gartneri.
På ’husdyrproduktion’ kan du specialisere dig inden for hest, gris eller kvæg.
På studiet er cirka halvdelen af tiden fagspecialiseret undervisning.
Du kan derudover - fx med dit valg af praktiksted og bachelorprojekt - specialisere dit studie lige derhen, hvor du har den største interesse og det største engagement.
Andre har også set på
Udforsk uddannelser, som ligner denne.
Uddannelsen
Professionsbachelor i natur og jordbrugsproduktion består af syv semestre.
Uddannelsen består af en fællesdel, en branchespecialisering, to praktikforløb og et bachelorprojekt.
Få overblik over fag og temaer på uddannelsen pr. semester
Sådan er undervisningen og hverdagen på studiet
Hos os giver undervisningen mening. Undervisningen er projektbaseret, og vi bringer den faglige og teoretiske viden i spil i praksisnære problemstillinger. Du styrker din faglighed ved at analysere aktuelle udfordringer eller situationer i landbruget og dets følgeerhverv og argumentere for dine kreative løsningsforslag – som du ofte er kommet frem til sammen med dine medstuderende og i tæt dialog med underviserne. Hos os anvendes teori til at skabe mening i praksis.
Undervisningen er sammensat af dialogbaseret undervisning på dit hold, projektarbejde i grupper, feedback fra vejledere og medstuderende, virksomhedsbesøg, studieture og faglige arrangementer for alle studerende på erhvervsakademiet.
Vi støtter dig i at blive en professionel studerende, der kan planlægge og styre dine studieaktiviteter på egen hånd. Så får du et højt studieudbytte, et godt studieliv og solide personlige egenskaber, der kan sikre dig et job som nyuddannet.
Mere end 60 pct. af de jordbrugsteknologer, der uddannes i landet, uddannes her i Aarhus. Som studerende hos os bliver du derfor en del af et stort, fagligt campus-miljø med mange forskellige jordbrugsspecialer.
Du kan tage til udlandet på studieophold, sommerskole eller praktikophold i løbet af din uddannelse.
Ansøg om optagelse
Her finder du informationer om, hvordan du søger ind på professionsbacheloruddannelsen i natur og jordbrugsproduktion på Erhvervsakademi Aarhus.
Adgangskrav
Sådan søger du
Du søger ind på uddannelsen via optagelse.dk. Du kan søge fra 1. februar. Der er studiestart i august.
Der er frit optag på uddannelsen. Det betyder, at alle, der opfylder adgangskravene, bliver optaget.
Specialet på uddannelsen vælges, når du ansøger på optagelse.dk.
Orienter dig i ansøgningsfrister, dato for studiestart og øvrige regler for optag nedenfor.
Praktik
På 4. og 6. semester skal du i praktik i en eller flere virksomhed(er).
På 7. semester skriver du dit afsluttende bachelorprojekt, der tit tager udgangspunkt i en problemstilling fra din praktik.
I din praktik afprøver du dine nye færdigheder i en virksomhed og får indsigt i fremtidige arbejdsopgaver og karrieremuligheder. Du får koblet din teoretiske viden med praktisk erfaring og styrker samtidig dit CV.
I praktikken afprøver du et arbejdsområde, og det målretter din uddannelse i forhold til dine karriereplaner. Som en del af praktikken skriver du et projekt med udgangspunkt i en problemstilling fra virksomheden. Her får du mulighed for at specialisere dig inden for netop dine interesser.
Praktikken er en obligatorisk del af uddannelsen, og det er dit ansvar at finde en praktikvirksomhed. Som hjælp stiller vi en lang række værktøjer og kontakter til rådighed, fx via vores karrierecenter.
Eksempler på praktikvirksomheder
Din praktik kan foregå i en virksomhed i Danmark eller i udlandet. Her kan du se eksempler på praktikvirksomheder:
- Landbrug & Fødevarer
- SEGES
- Danish Crown
- DLG
- Syddansk Kvæg
- Brogaarden
- Gartneriet Pedersen A/S
- Graff Growing A/S
- Velas
- Sagro
- DLBR
- Asmildkloster
- Dalum
Samarbejde med mange virksomheder
Erhvervsakademi Aarhus har et tæt samarbejde med en lang række private og offentlige virksomheder. Kontakten til erhvervslivet skaber praksisnær undervisning – til glæde for både studerende, uddannelsen og virksomhederne.
Du oplever først og fremmest samarbejdet med erhvervslivet i forbindelse med projektarbejde og praktik. Vi inviterer også gæsteundervisere indenfor, der bidrager med deres erfaring og det sidste nye fra erhvervslivet. Til eksamen benytter vi også gerne censorer fra erhvervslivet.
Karriere
Som professionsbachelor i natur og jordbrugsproduktion bliver du en eftertragtet medarbejder i kommuner, virksomheder, organisationer og landbrugets rådgivningsforeninger.
Her kan du se eksempler på jobtitler.
- Rådgiver i fx Landbrugsstyrelsen
- Kontrollør i fx Landbrugsstyrelsen
- Underviser på EUD-uddannelser indenfor landbrug og gartneri
- Landbrugsrådgiver
- Miljørådgiver
- Salgskonsulent i fx grovvarebranchen
Tag mere uddannelse
En uddannelse fra et erhvervsakademi er en dynamisk vej til en længere videregående uddannelse. En professionsbacheloruddannelse er på samme niveau som en bacheloruddannelse. En del af vores dimittender bliver optaget på relevante kandidat- eller masteruddannelse i Danmark eller i udlandet. Vær opmærksom på, at du måske skal tage suppleringsfag for at opfylde adgangskravene, og at der kan være begrænsede antal studiepladser på de enkelte uddannelser.
Her er eksempler på relevante kandidatuddannelser for uddannelsens dimittender. Der kan være andre muligheder for videreuddannelse.
Kandidat i agrobiologi (Aarhus Universitet)
Vil du vide mere?
Hvis du ønsker at videreuddanne dig, skal du søge vejledning hos den uddannelsesinstitution, du ønsker at blive optaget på.
Du er også velkommen til at kontakte studie- og karrierevejledningen for yderligere information om karriere og videreuddannelse.
Studieliv på Sønderhøj
Højt fagligt niveau, inspirerende indretning, kvalificeret vejledning og et levende studiemiljø med sociale aktiviteter kendetegner det studieliv, du vil opleve på Erhvervsakademi Aarhus.
Vores tre bygninger på Sønderhøj ligger lige ved Viby station – kun 5 min. i tog eller letbane fra Aarhus H. Her er langt de fleste af vores 5.400 studerende og 28 uddannelser samlet.
Sønderhøj 30 er vores hovedbygning med kantine, bibliotek og studievejledning. Sønderhøj 7G og 11 er helt nye uddannelseshuse, indviet i hhv. 2018 og 2024. De tre bygninger ligger lige ved siden af hinanden.
Studietilfredshed
Hvert andet år gennemfører vi – i samarbejde med ministeriet og i lighed med de øvrige danske uddannelsesinstitutioner – en undersøgelse af studietilfredsheden blandt vores studerende og nyuddannede. Undersøgelsen hedder ”Danmarks Studieundersøgelse”.
Se de seneste resultater fra ”Danmarks Studieundersøgelse” på Erhvervsakademi Aarhus her
Sammenlign videregående uddannelser
På Uddannelseszoom kan du sammenligne resultaterne fra ”Danmarks Studieundersøgelse” på tværs af alle videregående uddannelser i Danmark. Du kan bl.a. sammenligne nyuddannedes lønniveau og se, hvordan de fik deres første job.
Underviserevaluering
Hvert forår gennemfører vi en underviserevaluering, hvor vores studerende vurderer den undervisning, de modtager.