Service- og oplevelsesøkonom

Niveau

Erhvervsakademiuddannelse

ECTS

120

Varighed

2 år

Studiestart

August

Søg ind nu
Serviceoekonom

Vil du skabe oplevelser for andre? Og er du servicemindet, forretningsorienteret og kreativ? Drømmer du om at arbejde med mennesker i et levende miljø i event- eller servicebranchen? Så er uddannelsen til service- og oplevelsesøkonom lige noget for dig.

Uddannelsen er en 2-årig videregående uddannelse, som ruster dig til at udvikle, planlægge og realisere serviceydelser i både nationale og internationale virksomheder.

Du får typisk job inden for service, event og oplevelser, rejsebureauer, seværdigheder og attraktioner, ferie- og erhvervsturisme, hotel og restaurant eller konference og messer.

Hør 2 studerende fortælle om uddannelsen

Få sparring med undervisere og netværk i Aarhus

På service- og oplevelsesøkonomuddannelsen i Aarhus bliver du en del af et tæt socialt fællesskab med andre studerende, som også interesserer sig for events og oplevelser.

På uddannelsen er der et fast team af undervisere, som alle har erfaring fra og netværk i branchen. Som studerende har du daglig kontakt med underviserne og kan sparre med dem om opgaver, projekter og karrieremuligheder.

På Erhvervsakademi Aarhus samarbejder vi med en række lokale organisationer og virksomheder fx Northside og Ocean Race – og som studerende har du mulighed for at blive en del af det samarbejde. Som studerende her i Aarhus bliver du derfor klar til at udvikle – og være projektleder på – innovative oplevelser i det aarhusianske kulturliv for både hotelgæster, turister og lokale.

Besøg os til u-days i februar 2025

Vi slår dørene op for dig i 3 dage. Hør om vores uddannelser og oplev studiemiljøet - og mød studerende, undervisere og studievejledere.

Se hele programmet her
Service- Og Oplevelsesøkonomer Udvikler Grønne Ideer Til Verdens Største Sejlsportsevent

Service- og oplevelsesøkonomer udvikler grønne ideer til verdens største sejlsportsevent

Studerende byder ind med ideer til, hvordan arrangørerne af The Ocean Race Aarhus 2023 kan inspirere gæster til at agere mere bæredygtigt.

Læs hele historien her

Skab innovative oplevelser for både lokale og turister

På uddannelsen lærer du om markeder, kunderelationer, innovation, ledelse, strategi og kommunikation. Den viden bruger du, når du skal arbejde med oplevelsesdesign, skabe unikke koncepter og udtænke fantastisk gæsteservice for turister, hotelgæster eller byens handlende.

Som service- og oplevelsesøkonom bliver du en central spiller på holdet – uanset om du gør karriere i hotel- og restaurationsbranchen, inden for turisme eller med events. Du er ofte i dialog med kunder, og din dag går med udvikling, planlægning og organisering af serviceydelser. Du koordinerer og administrerer på alle niveauer og arbejder nemt på tværs af kulturelle, uddannelsesmæssige og sproglige grænser.

Har du allerede nu lyst til at snuse til servicebranchen?

Er du i tvivl om, om et job i servicebranchen er karrierevejen for dig? Så opfordrer vi til, at du allerede nu finder et fritidsjob i branchen – det kunne fx være på hotel, i en restaurant, hos tivoli, i en turismeorganisation, på et event-bureau eller i butik. Så ved du, hvad du går ind til. Og vores erfaring er, at med konkret erfaring i bagagen får du meget mere ud af dit studie hos os. Erfaring fra branchen er dog ikke et adgangskrav.

Andre har også set på

Udforsk uddannelser, som ligner denne.

Finansøkonom
Erhvervsakademiuddannelse

Finansøkonom

Få job i fx investerings-, forsikrings- eller ejendomsbranchen. Bliv en god rådgiver, der løser kundebehov med virksomhedens produkter.

Finansøkonom
Markedsføringsøkonom
Erhvervsakademiuddannelse

Markedsføringsøkonom

Gør karriere inden for markedsføring, salg og kommunikation. Bliv fx indkøber eller sælger. Specialiser dig - fx i iværksætteri eller bæredygtighed.

Markedsføringsøkonom

Få hjælp til at vælge den rigtige videregående uddannelse

Vi hjælper dig, når du skal vælge uddannelse. Du kan få 1-1 vejledning eller deltage i fx infomøder eller studiepraktik.

Se muligheder her

Uddannelsen

service- og oplevelsesøkonomuddannelsen består af en fællesdel, en valgdel (dit speciale), et praktikophold på 3. semester samt et afsluttende eksamensprojekt. Uddannelsen udgør i alt 120 ECTS.

Uddannelsen er inddelt i følgende temaer:

  • Service & oplevelser
  • Forretningsforståelse
  • Samarbejde & relationer
  • Forretningsudvikling

Under de enkelte temaer skal du bl.a. arbejde med branchekompetence, servicedesign og -marketing, oplevelsesøkonomi, gæsteservice, ledelse, projektledelse, personligt lederskab, kommunikation, interkulturelle kompetencer samt strategi, innovation og forandringsledelse.

Derudover har du mulighed for at specialisere dig – både med dit speciale og gennem praktikken og det afsluttende eksamensprojekt.

Du skal vælge et speciale

På Erhvervsakademi Aarhus har du mulighed for at specialisere dig inden for ét af disse tre specialer.

Specialet vælger du i løbet af 1. semester. Vær opmærksom på, at et speciale kun oprettes, hvis min. 15 studerende vælger specialet.

Undervisningen

Undervisningen foregår som en kombination af klasseundervisning, gruppearbejde og projektarbejde. Det giver mulighed for en god dialog med både medstuderende og undervisere. På Erhvervsakademi Aarhus er undervisningen projektorienteret, og du kommer løbende til at anvende det, du lærer.

Dele af litteraturen på uddannelsen er engelsksproget.

Du kan tage til udlandet på studieophold, sommerskole eller praktikophold i løbet af din uddannelse.

Obligatorisk branchetur og virksomhedsbesøg

Umiddelbart efter studiestart - typisk tre dage i uge 36 - tager vi på branchetur rundt i Danmark. Her bliver du introduceret til servicebranchen og udvalgte virksomheders praksis og udfordringer. Deltagelse i turen er obligatorisk, og egenbetalingen er 1.900 kr.

I løbet af studiet kommer du også ud på en række obligatoriske virksomhedsbesøg og messebesøg, som er vigtige for undervisningen. I den forbindelse kan der komme mindre udgifter til transport.

Ledelse af frivillige på NorthSide

I samarbejde med NorthSide underviser vi i ledelse af frivillige. Hvert år udvælges 10-15 talentfulde studerende, som bliver tilbudt at deltage i aktiviteter, hvor de uddannes i at lede frivillige på årets festival.

Praktik

På 3. semester skal du i praktik i en virksomhed inden for det speciale, du har valgt. Praktikken giver dig en god mulighed for at danne netværk med erhvervslivet, samtidig med at du får prøvet dine teoretiske kompetencer af i praksis. Praktikopholdet kan foregå i en virksomhed i Danmark eller i udlandet.

Afsluttende eksamensprojekt

4. semester afslutter du med at skrive et eksamensprojekt – gerne med udgangspunkt i en problemstilling fra dit praktikophold.

Studieordning

Find den her

Få fat i en studie- og karrierevejleder

Mail: vejledning@eaaa.dk
Telefon: 7228 6020

Se åbningstider her

Ansøg om optagelse

Her finder du informationer om, hvordan du søger ind på service- og oplevelsesøkonomuddannelsen på Erhvervsakademi Aarhus.

Adgangskrav

Sådan søger du

Du søger ind på uddannelsen via optagelse.dk. Du kan søge fra 1. februar. Der er studiestart i august.

Orienter dig i ansøgningsfrister, dato for studiestart og øvrige regler for optag nedenfor.

Få hjælp til din ansøgning

Find alt det, du skal vide, inden du søger ind på en videregående uddannelse.

Få hjælp her

Praktik

På 3. semester skal du i praktik i en virksomhed.

I din praktik afprøver du dine nye færdigheder i en virksomhed og får indsigt i fremtidige arbejdsopgaver og karrieremuligheder. Du får koblet din teoretiske viden med praktisk erfaring og styrker samtidig dit CV.

I praktikken afprøver du et arbejdsområde og målretter din uddannelse i forhold til dine karriereplaner. Som en del af praktikken skriver du et projekt med udgangspunkt i en problemstilling fra virksomheden. Her får du mulighed for at specialisere dig inden for netop dine interesser.

Praktikken er en obligatorisk del af uddannelsen, og det er dit ansvar at finde en praktikvirksomhed. Som hjælp stiller vi en lang række værktøjer og kontakter til rådighed, fx via vores karrierecenter.

Vi Har Kun Et Forsøg Så Det Hele Skal Bare Klappe

Praktikplads førte Maria til job i eventbranchen

"Vi har kun ét forsøg, så det hele skal bare klappe". Den værdifulde erfaring fik Maria ind under huden i sin praktik på service- og oplevelsesøkonomuddannelsen, hvor hun var frivilligkoordinator

Læs om Marias praktikoplevelser

Eksempler på praktikvirksomheder

Din praktik kan foregå i en virksomhed i Danmark eller i udlandet. Her kan du se eksempler på praktikvirksomheder:

Samarbejde med mange virksomheder

Erhvervsakademi Aarhus har et tæt samarbejde med en lang række private og offentlige virksomheder. Kontakten til erhvervslivet skaber praksisnær undervisning – til glæde for både studerende, uddannelsen og virksomhederne.

Du oplever først og fremmest samarbejdet med erhvervslivet i forbindelse med projektarbejde og praktik. Vi inviterer også gæsteundervisere indenfor, der bidrager med deres erfaring og det sidste nye fra erhvervslivet. Til eksamen benytter vi også gerne censorer fra erhvervslivet.

Info om praktik

Se evalueringer og info til virksomheder om praktik

Praktik

Praktik

Vi undersøger løbende, om praktikken lever op til de studerende og virksomhedernes forventninger.

Praktik
Få en praktikant

Få en praktikant

Annoncér på vores jobportal og få fingre i en af de 5000 studerende, der hvert år skal i praktik.

Få en praktikant

Karriere

Service- og oplevelsesøkonomer får typisk job i private virksomheder. Du er kvalificeret til forskellige typer af job i oplevelses- og servicebranchen – alt efter dit specialevalg.

Uddannelsen giver dig desuden et godt fundament for at skabe en international karriere.

Dit kan fx på sigt få job som:

  • Konferencekoordinator
  • Receptionist/receptionschef
  • Salgs- og marketingskoordinator
  • Salgskonsulent
  • Turistbureaumedarbejder
  • Eventkoordinator
  • Event manager
  • Rejsebureaumedarbejder
  • Arrangementsansvarlig
  • HR-medarbejder
  • Kommunikation- og marketingsmedarbejder
  • Udviklings- og oplevelseskoordinator
  • Frivilligkoordinator
  • Gæsteservicemedarbejder
  • Iværksætter
  • Projektmedarbejder

Så mange får job

Se alle beskæftigelsestal for dimittender fra en uddannelse på Erhvervsakademi Aarhus her.

Dyk ned i tallene

Tag mere uddannelse

En erhvervsakademiuddannelse er en dynamisk vej til en længere videregående uddannelse. Se dine muligheder her:

Professionsbacheloruddannelse

Byg videre på din erhvervsakademiuddannelse og bliv professionsbachelor på 1½ år. På Erhvervsakademi Aarhus har du følgende muligheder:

Diplomuddannelse

En diplomuddannelse giver dig kompetencer svarende til en bacheloruddannelse. Du uddanner dig på deltid - mens du er i job. Du skal have 2 års erhvervserfaring for at bliver optaget.

På andre uddannelsesinstitutioner

Du kan fx tage:

  • Professionsbacheloruddannelse i sport management
  • Professionsbacheloruddannelse i international hospitality management
  • HA (kun på Aalborg Universitet og Syddansk Universitet)

Du skal være opmærksom på, at nogle videreuddannelsesmuligheder kan have ekstra adgangskrav, når du søger ind på dem.

Vil du vide mere?

Hvis du ønsker at videreuddanne dig, skal du søge vejledning hos den uddannelsesinstitution, du ønsker at blive optaget på.

Du er også velkommen til at kontakte studie- og karrierevejledningen for yderligere information om karriere og videreuddannelse.

Studieliv på Sønderhøj

Højt fagligt niveau, inspirerende indretning, kvalificeret vejledning og et levende studiemiljø med sociale aktiviteter kendetegner det studieliv, du vil opleve på Erhvervsakademi Aarhus.

Vores tre bygninger på Sønderhøj ligger lige ved Viby station – kun 5 min. i tog eller letbane fra Aarhus H. Her er langt de fleste af vores 5.400 studerende og 28 uddannelser samlet. 

Sønderhøj 30 er vores hovedbygning med kantine, bibliotek og studievejledning. Sønderhøj 7G og 11 er helt nye uddannelseshuse, indviet i hhv. 2018 og 2024. De tre bygninger ligger lige ved siden af hinanden.

Studietilfredshed

Hvert andet år gennemfører vi – i samarbejde med ministeriet og i lighed med de øvrige danske uddannelsesinstitutioner – en undersøgelse af studietilfredsheden blandt vores studerende og nyuddannede. Undersøgelsen hedder ”Danmarks Studieundersøgelse”.

Se de seneste resultater fra ”Danmarks Studieundersøgelse” på Erhvervsakademi Aarhus her

Sammenlign videregående uddannelser

Uddannelseszoom kan du sammenligne resultaterne fra ”Danmarks Studieundersøgelse” på tværs af alle videregående uddannelser i Danmark. Du kan bl.a. sammenligne nyuddannedes lønniveau og se, hvordan de fik deres første job.

Underviserevaluering

Hvert forår gennemfører vi en underviserevaluering, hvor vores studerende vurderer den undervisning, de modtager.

Se de seneste resultater fra underviserevalueringen her

Kontakt

Uddannelsen foregår på Erhvervsakademi Aarhus, Sønderhøj 30, 8260 Viby J.

Find vej til os

Få fat i en studie- og karrierevejleder

Mail: vejledning@eaaa.dk
Telefon: 7228 6020

Se åbningstider her

Har du spørgsmål om SU og SPS?

Så få svar hos vores SU- og SPS-vejledere.

Se åbningstider og kontaktinfo her