Nyuddannet med ønskejob
Christian Lervad-Bach foretog som 29-årig et karriereskift via jordbrugsteknologuddannelsen på Erhvervsakademi Aarhus og fik et ønskejob som planteavlskonsulent i Danmarks største rådgivningsvirksomhed.
Landmandsuddannede Christian Lervad-Bach var netop blevet far, da tanken om et karriereskift opstod. I ti år havde han knoklet som først landbrugsmedhjælper og dernæst driftsleder med ansvar for markdriften på en stor, midtjysk svinebedrift.
Valgte at videreuddanne sig og få mere tid med familien
Prisen for et arbejdsliv med skæve arbejdstider og lange arbejdsdage på nogle gange 16 timer blev højere og højere. Samtidig var Christian usikker på, om han som ældre ville kunne følge med i samme tempo. Derfor valgte han at videreuddanne sig og skifte spor.
"Da jeg var i landbruget fyldte arbejdet det hele. Men efter at jeg blev far, fik jeg andre værdier og besluttede mig for, at jeg ikke ville være stresset og at jeg ville have et liv ved siden af mit arbejde," fortæller 32-årige Christian Lervad-Bach, der er opvokset på et landbrug ved Bjerringbro.
Klar til et job på to år
Christian klarede uddannelsen på normeret tid og fik allerede inden sin dimission i juni 2015 lovning på fast arbejde som juniorkonsulent hos LMO, Danmarks største rådgivningsvirksomhed indenfor landbrug. Her har Christian sin egen kundeskare på 20 mindre landbrug på 3-30 hektar, som han laver markplaner, EU-ansøgninger, dyrkningsjournaler og gødningsregnskaber for. Et par gange om ugen kører han også ud med en jordprøvemaskine og tager prøver i Viborg-området for at følge jordens reaktionstal, surhedsgrad og lave kalkningsstrategier.
"Jeg har været heldig at få job her hos LMO, hvor jeg også var i praktik under mit uddannelsesforløb. Takket være min landbrugsfaglige baggrund klarede jeg mig fornuftigt gennem studiet. De to år på skolen har flyttet mig rigtig meget og jeg har fået en stor og bred viden om planteavl."
Ikke længere afhængig af vejr og vind
Noget af det, Christian Lervad-Bach sætter pris på ved sit nye job er, at det kan udføres uanset vejrlig.
"Ude i det praktiske landbrug har vejret stor indflydelses på ens arbejdsdag og man arbejder på skæve tidspunkter. Her kan jeg lave EU-ansøgninger eller markplaner, uanset om det regner, stormer eller sner. Nu kan jeg tage til en fødselsdag uden at have dårlig samvittighed."
Sjovt med nye rutiner
"Det er sjovt at være med til at optimere økonomien på andres bedrifter og hjælpe landmænd med at udvikle deres forretning. I mit gamle job som driftsleder vidste jeg det meste og meget af det var blevet rutine. Sådan er det ikke her. Her skal jeg lære alt fra bunden af.
Hvorfor er der ikke flere, der videreuddanner sig?
Fra sin arbejdsplads i Viborg kan Christian kigge over på Asmildkloster Landbrugsskole, hvor han uddannede sig til landmand for 12 år siden. Dengang forestillede han sig slet ikke, at han skulle væk fra stald og mark og ind på et kontor.
"Da jeg var i landbruget kunne jeg tage en kost og feje staldgangen, hvis jeg ikke lige vidste, hvad jeg skulle lave. Ude på et landbrug ved man altid, at kosten står ovre i hjørnet. Her på kontoret er der masser af it-systemer, jeg skal lære at bruge og størstedelen af mit arbejde foregår oppe i hovedet, foran computeren. Jeg er brugt på en helt anden måde, når jeg kommer hjem fra arbejde."
Christian undrer sig over, at der ikke er flere af hans tidligere kolleger fra landbruget, der videreuddanner sig til jordbrugsteknologer og finder job i følgeerhvervene.
"Som driftsleder kunne jeg i høstperioden have lange arbejdsdage på 16 timer. Her arbejder jeg 37 timer om ugen, kan tillade mig at holde sommerferie og tage en fridag i ny og næ. Der er skam også travle perioder som konsulent, men i kraft af, at vejret ikke har indflydelse på, om man kan udføre arbejdet, kan det være nemmere at tilpasse arbejdet i ens dagligdag."
Driver slægtsgård
For første gang i mange mange år kan Christian nu holde sommerferie og tilbringe mere tid end nogensinde med sin hustru og deres to børn på fire og to år. Men Christian har ikke lagt kedeldragt og gummistøvler fra sig. Han har nemlig lige overtaget familiens slægtsgård ved Bjerringbro med 56 hektar planteavl og lidt fedekvæg.