Kristian gik fra praktikant til leder på rekordtid
Nyuddannede Kristian Nestler skriver ESG-regnskaber og leder 30 medarbejdere hos Danmarks næststørste tomatproduktion.
Kristian Nestler er vokset op med gartnerfaget. Hans farfar og oldefar var gartnere, og det samme er hans far og tvillingebror. At Kristian selv skulle træde ind i erhvervet, var derfor næsten en selvfølge.
”Jeg har fået gartnerfaget ind med modermælken og synes rigtig godt om branchen,” fortæller Kristian, der er opvokset på Gartneriet Nestler i Ølstykke.
Brød med uddannelsestradition
Kristian er fjerde generation i en familie af gartnere. Men han brød med traditionen for at gå den faglærte vej. I stedet tog Kristian en gymnasial HHX-eksamen og efterfølgende en videregående uddannelse som jordbrugsteknolog på Erhvervsakademi Aarhus.
”Jeg så det som en dannelsesrejse. Det var spændende at møde andre med samme interesse for planteproduktion,” fortæller den 24-årige jordbrugsteknolog med speciale i planteproduktion i gartneri.
Valget af uddannelse var gennemtænkt:
”Jeg ser en fordel i at forstå økonomien bag virksomheden og vide, hvordan et regnskab er skruet sammen. På både HHX og jordbrugsteknologuddannelsen lærer vi en masse om virksomhedsøkonomi. Denne uddannelsesvej virkede oplagt for mig, fordi jeg gerne vil noget mere bogligt og noget med ledelse.”
Praktik blandt julestjerner og skoleagurker
Under uddannelsen var Kristian i praktik to steder: Først hos et mindre gartneri i Bjæverskov med produktion af julestjerner og senere hos Østervang Sjælland, en af landets største tomatproducenter.
Mens Kristian stadig var praktikant, fik han tilbudt stillingen som driftsleder, da den nuværende går på pension.
Jordbrugsteknolog med speciale i planteproduktion i gartneri er en nicheuddannelse, som kun udbydes i Aarhus, men hvor der er nærmest jobgaranti.
”Mange af os får job allerede inden vi er færdige med studiet,” siger han.
Direkte fra studie til job
Tre dage efter sin afsluttende eksamen stod Kristian i spidsen for 30 medarbejdere. De er faglærte, lærlinge og ufaglærte grøntsagspassere.
”Jeg havde ikke lige regnet med, at det gik så hurtigt med at komme i job,” siger Kristian, der bor i Køge en mindre køretur fra arbejdspladsen på Stevns.
Truckcertifikat og personaleledelse
Som driftsleder udfører Kristian både ledelsesopgaver og praktisk arbejde. Hans arbejdsdag går med kvalitetskontrol, ESG-opgaver, medarbejderansvar og planlægning af den daglige drift i samarbejde med sine lederkolleger. Hans mudrede arbejdsbukser vidner om, at dagen også byder på masser af fysisk manuelt arbejde ude i drivhusene.
”Jeg kan godt lide at være ude på gulvet. Jeg plukker og pakker også agurker og giver et nap med, hvis nogen er bagefter. Der er en god balance mellem det praktiske og det boglige og jeg trives, når jeg får lov til at bruge både min krop og mit hoved,” siger Kristian, der også arrangerer danskundervisning for gartneriets bulgarske, litauiske og ukrainske ansatte.
Med kurser i gaffeltruck, teleskoplæsser og sprøjtecertifikat fortsætter Kristian sin faglige udvikling. På sigt kunne han godt tænke sig at videreuddanne sig indenfor ledelse.
”To års videregående uddannelse og en studentereksamen har rustet mig godt til opgaverne her, men er stadig ikke lang tid. Man kan altid gå mere i dybden med tingene, men uddannelsen har givet mig en god basisviden både plantefagligt og økonomisk. Lige nu får jeg det praktiske ind under huden. Jeg lærer hele tiden af mine dygtige kolleger, og jeg kan også trække på erfaringer hjemme fra Gartneriet Nestler,” siger Kristian.
Praktisk arbejde og videnstunge opgaver
Østervang Sjælland høster hvert år 4.500 tons tomater, agurker, auberginer og peberfrugter. Virksomheden er ikke kun førende på tomater, men også på bæredygtige løsninger. Med branchens første og største solvarmeanlæg og CO2 til plantegødning og fotosyntese fra Amager Ressourcecenter, tager gartneriet en førertrøje i klimakampen. Kristian spiller en nøglerolle i arbejdet med miljøkrav og certificeringer som Global G.A.P.
”Det er spændende at være en del af en storproduktion som denne, der er godt i gang med at fremtidssikre sig og har fat i den lange ende med bæredygtig produktion. Her sker hver dag nye ting samtidig med, at vi har vores rutiner, og jeg lærer hele tiden nyt,” fortæller han.
Efterspørger folk med styr på fotosyntese og produktionsapparat
Østervang Sjælland beskæftiger om 90 ansatte om sommeren og 21 om vinteren. Kristian er gartneriets eneste jordbrugsteknolog. Ifølge Peter Krage, medejer af Østervang Sjælland, er der bruge for flere som Kristian.
”Vi har brug for folk, der både har den praktiske og boglige ballast. Kristian er et godt eksempel på, hvad uddannelsen kan føre til,” siger han og opfordrer flere til at uddanne sig til jordbrugsteknolog. Både for at imødekomme branchens stigende krav til veluddannet arbejdskraft, men også fordi mange gartneriansatte er på vej på pension.
”Det er en rigtig god uddannelse. De er dygtige til mange ting. De har en faglig indsigt og forståelse for både grøn og økonomisk bundlinje. Erhvervet mangler dem,” siger Peter Krage.