Jesper Skiftede Spor

Jesper skiftede spor

39-årige Jesper Bertelsen efteruddannede sig i it-sikkerhed og fik modet til at skifte job fra politiassistent til sikkerhedsspecialist i Danmarks største telekoncern.

”Efteruddannelsen var ikke afgørende for, at jeg fik jobbet, men det gav mig modet til at søge et andet job i en helt ny branche. På uddannelsen fik jeg et netværk af it-folk i Aarhus, og det gjorde det lettere at få en fod indenfor i branchen,” siger Jesper Bertelsen, der bor med sin kone og deres tre sønner i Risskov.

Højere løn og bedre arbejdstider

Ideen om en efteruddannelse havde længe rumsteret i baghovedet på Jesper, og da han hørte om en ny diplomuddannelse i it-sikkerhed, tog han springet. It-sikkerhed var nemlig et fagområde, han allerede kendte til og som han gerne ville arbejde mere med.

I sit nyt job som it-sikkerhedsspecialist hos Danmarks største telekoncern TDC har Jesper fået højere løn og bedre arbejdstider. Det betyder mere overskud hjemme hos familien i Risskov, når han ikke bliver kaldt ud på aften- og natarbejde. Derfor er Jesper tilfreds med, at han tog springet og skiftede job - efter næsten 12 år i politiet.

”Min største overvejelse ved at stoppe hos politiet var, at jeg ville gå glip af min tjenestemandspension. Det var derfor vigtigt for mig, at jeg kunne få god løn et andet sted, der kunne opveje, at jeg ikke har dén, når jeg ikke skal arbejde længere,” fortæller han.

Flere kort på hånden

På Erhvervsakademi Aarhus er antallet af studerende på efteruddannelser steget med 20 procent på et år. Det svarer til 400 flere studerende i forhold til 2018. Det fortæller markedschef Brian Jacobsen fra Erhvervsakademi Aarhus.
”Med en voksende pensionsalder er det ikke alle danskere, der kan sidde med de samme arbejdsopgaver hele livet. Derfor giver det sikkerhed i arbejdslivet at efteruddanne sig indenfor sit nuværende fag eller i en ny retning. Det giver flere kort på hånden og er en investering i ens fremtid,” siger han.

Ledelse og merkantile fag hitter

Hos en af regionens store faglige organisationer HK Østjylland med 21.000 erhvervsaktive medlemmer mærker man også, at medlemmerne efter- og videreuddanner sig som aldrig før. Det er især midler fra den såkaldte Omstillingsfond, der har sat skub i tendensen.

”Det er især indenfor de merkantile fag og ledelse, at vores medlemmer efteruddanner sig. Særligt hos de af vores medlemmer, der ikke kan få tilskud til efteruddannelse fra deres fagforening eller andre kompetencefonde, har Omstillingsfonden gjort en stor forskel. Det er vores opfattelse, at os østjyder er blandt dem, der har fået mest gang i efteruddannelse bl.a. takket være Omstillingsfonden,” siger fællesformand Jesper Thorup fra HK Østjylland.

Hurtigere end hackere

Siden Jesper Bertelsen startede sit nye job, er det gået stærkt. Han er blevet tilbudt en ny stilling som penetrationstester. Det er en specialist, der finder fejl og smuthuller i it-systemerne inden hackerne finder dem – en såkaldt White Hat Hacker. Jesper er allerede godt i gang med at tage certifikater til den nye stilling.

”I det her job er der større potentiale for udvikling. Jeg har også lyst til at komme på et lederforløb, og her er der gode muligheder for det - når chancen er der, skal man gribe den,” opfordrer Jesper Bertelsen.

Hans næste skridt er at læse to diplomfag og skrive sin hovedopgave, og så er han færdig med diplomuddannelsen i it-sikkerhed.

Læs om Omstillingsfonden

  • Faglærte og ufaglærte kan få op til 10.000 kroner per år til statsgodkendt efteruddannelse
  • Muligheden gælder både enkeltfag og moduler på akademi- og diplomuddannelser
  • Pengene kommer fra Omstillingsfonden, og der kan søges penge herfra indtil sommeren 2022