What-if-Lab - styrkelse af talenttiltrækningen til vandsektoren
Dette innovationsprojekt omhandler samarbejdet med ’What-if-Lab, Water (WiLW), der bidrager til at styrke talenttiltrækningen og et markant innovationsboost til vandsektoren i Midtjylland og resten af Danmark.
What-if-Lab er en fysisk hub, placeret i The Spring i Aarhus, hvor studerende skriver hovedopgaver i samarbejde med midtjyske organisationer inden for vandområdet. Her matches ambitiøse studerende med organisationer inden for vandområdet, som søger løsningerne på morgendagens klima og miljøudfordringer inden for vandområdet.
De deltagende virksomheder bidrager med innovative hvad-nu-hvis-udfordringer og projektforslag, som de ønsker at få belyst og de studerende får glæde af at arbejde med udfordringer fra den virkelige verden, som de ser ud i vandsektoren.
De studerende tilbydes desuden en skrivebordplads i The Spring i et innovativt miljø, hvor der tilbydes løbende sparring og inspirationsindspark til de deltagende parter. Der er tale om hovedopgaver og afhandlinger på højt akademisk niveau, som kombinerer opdateret viden og forskningsresultater fra vidensinstitutionerne med praktiske erfaringer omkring de udfordringer, som eksisterer i vandsektoren.
Erhvervsakademi Aarhus deltager i projektet og bidrager til at styrke ’The Spring’ og indsatsen i Region Midt satsning på vandteknologi. For yderligere information:
Resultater
På kort sigt:
- 3-5 gennemførte specialer og hovedopgaver i samarbejde med 3-5 innovative virksomheder inden for vandområdet.
- En model og koncept for rekruttering af talent og styrkelse af innovationskraft i vandsektoren i Midtjylland
- Etablering af et fysisk miljø for et What if Lab i innovationsdistriktet for vandteknologi, The Spring, i Aarhus
- Et koncept der kan kopieres til andre sektorer eller andre regioner i Danmark
- I 2025: 50 gennemførte projekter involverende 150-200 studerende fra 8-10 danske og udenlandske uddannelsesinstitutioner.
På længere sigt
- Styrkelse af innovationskraften i vandsektoren, primært i Midtjylland
- Styrket talenttiltrækning til vandsektoren, også internationalt
- Minimering af det gap og den tid, hvor man ikke tilfører værdi som nyuddannet gennem den praktiske vinkel og tilknytning til virksomhederne i projekterne.
- Stimulering af iværksætteri. Forventet 5-10 startups og 30-100 jobs
- Fra 2025: Årligt 25-30 gennemførte projekter, heraf halvdelen af projekterne med smv’ere, involverende ca. 100 studerende fra danske og udenlandske uddannelsesinstitutioner.
- Stor international anerkendelse
Partnere og projektdeltagere
Partnere:
- CLEAN (lead)
- Aarhus Kommune
- Aarhus Universitet
- VIA University College
- Erhvervsakademi Aarhus
- The Link
Projektdeltagere: Studerende på videregående uddannelser og virksomheder inden for vandsektoren.
Projektperiode
Projektperiode: 1. oktober 2022 – 1. september 2023.
Bliv inspireret
Dyk ned i vores andre praksisnære projekter og e-bøger.