Græsset ER grønnere - om grønt iværksætteri og planteproteiner i fødevareproduktionen
I samarbejde med Tradium er Erhvervsakademi Aarhus med til at udvikle HTX-elevernes kompetencer inden for innovation og grønt iværksætteri.
Med den stigende fokus på at nedbringe CO2-udledningen, er det vigtigt at unge mennesker har en forståelse og indsigt i grøn omstilling og hvilke principper der ligger bagved. Derved kan man inspirere til at denne generation søger videreuddannelser med fokus på grønne teknologier som skal være med til at opnå målsætningen med CO2-neutralitet senest i 2050.
Projektets formål og baggrund
Der er i Danmark behov for at ændre fokus fra animalsk protein til grønt protein og bruge planteproteiner som et led i at nedbringe CO2-udledningen. Derfor er der et stort behov for kontrollerede forsøg, der kan bringe Danmark i front i forhold til den megatrend, der er omkring planteprotein. HTX-eleverne skal gennem dette projekt trænes til at blive planteprotein-frontløbere, der ønsker at videreuddanne sig inden for dette felt.
Med projektet " Græsset ER grønnere… Om grønt iværksætteri og planteproteiner i fødevareproduktionen for HTX-elever" er det Tradiums hensigt, i samarbejde med Erhvervsakademi Aarhus og lokale virksomheder, at give HTX-eleverne en bred repræsentation af fagligheder på forskellige vinkler vedrørende grøn omstilling og iværksætteri. Det vil styrke elevernes varierede og nuancerede kendskab til planteprotein og kvantitative samt kvalitative metoder.
Projektet skal gerne kunne inspirere eleverne til at fostre ideer til grønt iværksætteri.
Resultater
Projektet omfatter flere fag og hold på HTX-Tradium og vil nå minimum 80 – 100 elever, der vil få dybere indsigt i, hvordan de selv kan være medvirkende til at skubbe på den grønne omstilling – enten selv blive inspireret til at arbejde med grønt iværksætteri eller gennem videreuddannelse indenfor fødevareteknologiske uddannelser.
De kan også blot være mere bevidste, grønne agenter i de virksomheder, hvor de bliver medarbejdere. I selve projektet, vil der blive arbejdet på tværs af fag på Tradium hvor man vil udvinde grønt lokal dyrket protein og i samarbejde med Erhvervsakademi Aarhus vil dette protein blive undersøgt for tungmetaller for at undersøge om forskellige udvindingsmetoder har forskellige koncentrationer af tungmetaller.
Projektet vil få grundlagt et samarbejde mellem Erhvervsakademi Aarhus, Tradium og lokale virksomheder, så der fremadrettet kan gennemføres mere eller mindre omfattende samarbejder mellem skolerne og virksomhederne uden behov for eksterne midler.
Samarbejde
Projektets primære samarbejdspartnere er Tradium fortrinsvis Esben Moestrup og Anders Mejer Kristensen.
Derudover er der kontakt til flere midtjyske virksomheder der bidrager med konkret viden vedrørende innovation og inspiration til hvordan man tænker grønt iværksætteri.
Projektperiode
Projektperiode: januar 2022 - juli 2023.
Vidensprodukter
Udarbejdelse af protokol til bestemmelse af tungmetaller i planteprotein. Eleverne fra Tradium besøger Erhvervsakademi Aarhus for at udføre forsøg i laboratorierne og får inspiration til grøn omstilling på baggrund af oplæg fra undervisere.
Bliv inspireret
Dyk ned i vores andre praksisnære projekter og e-bøger.