Plantebaserede fødevarer
Formålet med siden er at give et overblik over vores forskning, samt de metoder og resultater, vi anvender og har opnået – både internt og i samarbejde med vores partnere.
Vi tror på, at vejen til en mere plantebaseret fremtid starter med viden, forskning og samarbejde.
Vores motto til forskningen er:
Kvantificér variationen inden for sorter og arter af bælgfrugter – og brug denne viden til at gøre plantebaserede fødevarer til en endnu større del af vores kost.
På Erhvervsakademi Aarhus forsker vi i mulighederne og udfordringerne ved at øge andelen af plantebaserede fødevarer i vores kost. Gennem eksperimentelle forsøg undersøger vi næringsindholdet, fødevarekvaliteten og anvendelsesmulighederne – i tæt samarbejde med partnere fra hele værdikæden.
Siden er især relevant for dig eller jer der fx er:
- Specialist inden for det naturvidenskabelige område
- Vidensinstitutioner, der søger viden, metoder, analyser eller ønsker samarbejde.
- Undervisere og studerende, der ønsker at følge med i vores forskning og få inspiration til egne projekter.
- Forbrugere, der ønsker indsigt i plantebaserede fødevarer og den nyeste forskning.
Dyk ned i vores forskning
Udforsk vores to forskningstemaer:
- Tema: planteproteiner - fokus på næringsværdien og proteinindholdet i en mere plantebaseret kost.
- Tema: mikrobiologi - fokus på holdbarheden og fødevaresikkerheden i planteprodukter.
Forskning i planteproteiner
Nedenunder har vi samlet en oversigt over vores viden og forskning inden for planteproteiner som fx bønner og bælgfrugter.
Bønner på bordet 2.0
Projektet undersøger næringsværdien af bælgfrugter og afledte fødevarer gennem analyser af makro- og mikronæringsstoffer. Projektet bidrager med ny viden om proteinkvalitet og variationer i næringsstoffer samt anti-næringsstoffer. Målet er at kvalificere omstillingen til en mere plantebaseret kost og styrke bælgfrugters rolle i fødevareproduktionen.
Læs mere om projektetRelaterede projekter
Øvrige projekter
Projekt: FoodRemade
Projektet undersøger, hvordan overskudsbrød og kager fra detailhandel kan genanvendes i stedet for at ende som dyrefoder eller biobrændsel. Projektet fokuserer på at sortere og bruge brød til whiskyproduktion, mens restprodukterne genanvendes til nyt brød. Erhvervsakademi Aarhus bidrager med laboratorieanalyser for at optimere processen og fremme cirkulær ressourceudnyttelse.
Læs mere om projektetForskning i mikrobiologi
Nedenunder har vi samlet en oversigt over vores viden og forskning inden for mikrobiologiske interaktioner i forhold til plantebaserede fødevarer.
Kampen mod ubudne gæster
Projektet undersøger bakteriers vækst i bælgfrugter, afledte ingredienser og hybridprodukter, hvor planteprotein kombineres med kød. Projektet analyserer mikrobiologiske interaktioner for at forbedre holdbarhed og fødevaresikkerhed. Resultaterne skal støtte fødevareindustrien med retningslinjer og nye løsninger til at forlænge holdbarheden af plante- og hybridbaserede produkter.
Læs mere om projektetRelaterede projekter
Materialer udarbejdet indenfor forskningsområdet
Find e-bøger og artikler inden for plantebaserede fødevarer, vi har udarbejdet i de forskellige forskningsprojekter.