Plantebaserede fødevarer
Formålet med siden er at give et overblik over vores forskning, samt de metoder vi resultater, vi anvender og har opnået – både internt og i samarbejde med vores partnere.
Vi tror på, at vejen til en mere plantebaseret fremtid starter med viden og samarbejde.
Vores motto til forskningen er:
Kvantificér variationen inden for sorter og arter af bælgfrugter – og brug denne viden til at gøre plantebaserede fødevarer til en endnu større del af vores kost.
Hos Erhvervsakademi Aarhus forsker vi i både mulighederne og udfordringerne ved at øge andelen af plantebaserede fødevarer i vores kost. Gennem eksperimentelle forsøg undersøger vi næringsindholdet, fødevarekvaliteten og anvendelsesmulighederne – i tæt samarbejde med partnere fra hele værdikæden.
Siden er især relevant for dig eller jer der fx er:
- Specialist inden for det naturvidenskabelige område
- Vidensinstitutioner, der søger viden om vores metoder og analyser eller ønsker samarbejde.
- Undervisere og studerende, der vil følge med i vores forskning og finde inspiration til egne projekter.
- Forbrugere, der ønsker indsigt i plantebaserede fødevarer og den nyeste forskning.
Hvordan foregår vores forskning?
Hos Erhvervsakademi Aarhus arbejder vi bredt inden for fødevareforskning og udvikling. Vores forskning spænder fra laboratorieanalyser af (anti)næringsstoffer til udvikling af nye fødevareapplikationer i proceskøkkenet.
Vi samarbejder med SMV’er, seks danske universiteter, GTS-institutioner og andre erhvervsakademier for at skabe ny viden og innovative løsninger. Et af vores særlige kendetegn er, at studerende spiller en aktiv rolle i forskningen. De får hands-on erfaring med eksperimentelt arbejde og bidrager til metodeudvikling – både i laboratoriet og i produktudviklingen af plantebaserede fødevarer.
Plantebaserede kødalternativer indtager køledisken
Overgangen til en mere plantebaseret kost er i gang, og interessen for bæredygtige fødevarer vokser hastigt.
Mange nye plantebaserede fødevarer forsøger at friste forbrugerne, ved at imitere traditionelle kødprodukter. Da dette er en relativt ny kategori af produkter, er der stadig begrænset viden omkring mikrobiologien, og de biokemiske konsekvenser af samme, i sådanne fødevarer.
Fordærvelse forårsages oftest af væksten af uønskede mikroorganismer, som reducerer holdbarheden af produktet. Ved at anvende moderne analyseteknikker kan man identificere de organismer, der fordærver plantebaserede produkter samt opnå dybere indsigt i, hvordan de påvirker fødevaren.
Men hvorfor plantebaserede fødevarer?
De officielle danske og nordiske kostråd anbefaler en mere planterig kost, hvor en del af kødet erstattes med bælgfrugter og fisk.
Men en reel omstilling kræver mere end anbefalinger – den afhænger af hele fødevaresystemets evne til at tilpasse sig. Derfor arbejder vi på tværs af værdikæden, fra jord til bord, for at sikre en bæredygtig og velsmagende udvikling af plantebaserede fødevarer.
Inspiration
Find e-bøger og artikler inden for plantebaserede fødevarer, vi har udarbejdet i de forskellige forskningsprojekter.
Dyk ned i vores forskning
Kampen mod ubudne gæster
Projektet undersøger bakteriers vækst i bælgfrugter, afledte ingredienser og hybridprodukter, hvor planteprotein kombineres med kød. Projektet analyserer mikrobiologiske interaktioner for at forbedre holdbarhed og fødevaresikkerhed. Resultaterne skal støtte fødevareindustrien med retningslinjer og nye løsninger til at forlænge holdbarheden af plante- og hybridbaserede produkter.
Læs mere om projektetAndre projekter
Relaterede projekter
Projekt: FoodRemade
Projektet undersøger, hvordan overskudsbrød og kager fra detailhandel kan genanvendes i stedet for at ende som dyrefoder eller biobrændsel. Projektet fokuserer på at sortere og bruge brød til whiskyproduktion, mens restprodukterne genanvendes til nyt brød. Erhvervsakademi Aarhus bidrager med laboratorieanalyser for at optimere processen og fremme cirkulær ressourceudnyttelse.
FoodRemadeBønner på bordet 2.0
Projektet undersøger næringsværdien af bælgfrugter og afledte fødevarer gennem analyser af makro- og mikronæringsstoffer. Projektet bidrager med ny viden om proteinkvalitet og variationer i næringsstoffer samt anti-næringsstoffer. Målet er at kvalificere omstillingen til en mere plantebaseret kost og styrke bælgfrugters rolle i fødevareproduktionen.
Læs mere om projektetAndre projekter
Lupin and soybean – pioneering new plant-based foods in Denmark (Lupin&SoyFoods)
Kan danske lupiner og sojabønner dyrkes til humant konsum på en måde, der er både økonomisk rentabel for hele værdikæden og bidrager til den grønne omstilling mod en mere plantebaseret kost?
IMFABA - Local and sustainable protein production with improved faba beans
Erhvervsakademi Aarhus er partner i dette GUDP-støttede projekt, hvor vi skal bestemme protein-indhold og -sammensætning i forskellige hestebønnelinjer.
Fresh legumes for human consumption (GrainLegsGo)
I projektet undersøges muligheden for at fremme dyrkningen af friske bælgfrugter som fødevarer i Danmark