Efteruddannelse Kursister Bæredygtighed 2023 0121

Identifikation af nøglekompetencer til succes inden for ESG

I forskningsprojektet får du indsigt i hvilke centrale kompetencer, der er nødvendige at besidde som medarbejder og I virksomhederne til at lykkes med ESG-arbejdet.

Projektet tager afsæt i den stigende interesse blandt studerende for ESG-området (environment, social and governance), øget efterspørgsel på ESG-kompetencer på arbejdsmarkedet og medarbejdere på arbejdsmarkedet, der har ambitioner om en karriere inden for ESG-området.

I projektet har vi analyseret ESG-stillingsopslag fra jobindex.dk og kombineret med survey- og interviewdata fra kursister på efteruddannelse.

Gennem projektets indsigter bliver du klogere på de centrale kompetencer, som arbejdsmarkedet efterspørger inden for ESG og anbefalinger til at arbejde med ESG i praksis.

Hvad kan vi bruge resultaterne til?

  • Forståelse og anbefalinger til hvordan ESG-arbejde praktiseres og integreres i virksomheder.
  • Give nuværende og kommende ESG-professionelle indsigt i efterspurgte kompetencer.
  • Hjælpe uddannelser og virksomheder med at målrette ESG-udviklingen.

Markant stigning i efterspørgslen på ESG-kompetencer

Den øgede efterspørgsel efter ESG-kompetencer ses både blandt store og mindre virksomheder i takt virksomhedernes øgede fokus på bæredygtighed og samfundsansvar.

For store virksomheder gør det sig gældende, at de skal kunne dokumentere deres miljømæssige og sociale påvirkninger gennem hele forsyningskæden for at opfylde regulatoriske krav og imødekomme forventninger fra investorer og kunder.

I den forlængelse siver både regulatoriske krav og forventninger ned til mindre leverandører og samarbejdspartnere, der i stigende grad også søger medarbejdere, der kan bidrage til at måle, dokumentere og forbedre deres bæredygtighedsindsats for bl.a. at imødekomme kravene oppefra.

3 kategorier af ESG-kompetencer

I forskningsprojektet har vi identificeret tre overordnede og tætforbundne kategorier, der repræsenterer efterspurgte kompetencer inden for det brede ESG-arbejde:

  1. Tekniske og faglige kompetencer: Dækker over de specialiserede kompetencer, som er essentielle for at kunne udføre det konkrete arbejde inden for ESG fx rapportering, compliance og analyse af ESG-data.

  2. Strategiske og organisatoriske kompetencer: At kunne forstå og integrere ESG i virksomhedens strategier og drift, samt tilpasse ESG-indsatser til virksomhedens struktur og kultur.

  3. Personlige og arbejdsmæssige egenskaber: Evnen til at være proaktiv og have drive til at opnå konkrete resultater og lede projektet fremad. Detaljeorienteret er en vigtig kompetence at besidde til at sikre præcision og kvalitet i arbejdet, især i forbindelse med datahåndtering og dokumentation.

Medarbejdere der arbejder med ESG skal ikke kun mestre de tekniske færdigheder. En succesfuld ESG-professionel er lige så meget brobygger og kommunikator som teknisk kyndig.

ESG-arbejdet stiller krav til strategisk tænkende og veludviklede personlige egenskaber, der gør det muligt at fuldføre arbejdet, kunne levere resultater og skubbe på en forandring i et komplekst og dynamisk miljø.

Det kræver også kompetencer i at håndtere organisatoriske dynamikker, tværfagligt samarbejde og kunne formidle komplekse budskaber på en klar og forståelig måde.

5 anbefalinger til arbejdet med ESG

På baggrund af projektets indsigter har vi udarbejdet 5 anbefalinger, der hjælper dig i at integrere arbejdet med bæredygtighed i praksis.

Anbefalingerne fokuserer på at skabe en holistisk forståelse, fremme samarbejde og innovation, samt styrke evnen til at tilpasse bæredygtige initiativer til organisatoriske kontekster.

1. Tænk bæredygtig som en holistisk indsats

Det er vigtigt at betragte bæredygtighed og ESG som en helhed snarere end et isoleret tiltag. Tænk over, hvordan din specifikke faglighed kan bidrage til den overordnede bæredygtige udvikling, og hvordan din faglighed kan kvalificere konkrete tiltag i virksomheden.

2. Udnyt hinandens fagligheder i teamsamarbejdet

Bæredygtighed er en bred og tværfaglig opgave, og ingen kan løfte det alene. Tænk over hvordan din eller virksomhedens øvrige medarbejdere kan udnyttes til at styrke samarbejdet om bæredygtighed og skabe bedre resultater.

3. Forandring er det muliges kunst

Initiativer skal passe til virksomhedens nuværende ståsted og ressourcer for at kunne forankres. Tænk over, hvordan du eller I som virksomhed kan facilitere udviklingen uden at overvælde organisationen, og tilpasse forslagene til virksomhedens kapacitet.

4. Involver virksomhedens medarbejdere i tanker og proces

Ved at inddrage medarbejdere skabes der ejerskab og forankring omkring bæredygtige tiltag, samtidig med at der udtænkes løsninger ud fra praktiske indsigter.

Tænk over hvordan forskellige medarbejderes viden og engagement kan inddrages og udnyttes til at kvalificere løsninger og skabe opbakning i organisationen.

5. Grib muligheden for at definere arbejdet med bæredygtighed

Se arbejdet med ESG som en fordel til, at du kan eksperimentere og sætte retningen for organisationens agenda og fremadrettede arbejde med bæredygtighed.

Efteruddannelse Fordybelse 529

Dyk ned i 'Tankestarter'-rapporten

Tankestarteren går i dybden med og undersøger, hvilke kompetencer arbejdsmarkedet efterspørger inden for ESG, baseret på analyser af stillingsopslag, interviews og surveys fra efteråret 2024.

Den giver dig en dybere forståelse af, hvordan tekniske, strategiske og personlige kompetencer spiller sammen i praksis og tilpasses forskellige virksomhedskontekster i arbejdet med ESG. 

Ved at kombinere arbejdsmarkedets krav med erfaringer fra tidligere kursister får du værdifulde indsigter, der styrker din refleksion og hjælper dig med at få maksimalt udbytte dit uddannelsesforløb.

Læs rapporten her
Efteruddannelse Kursister Bæredygtighed 2023 0200

Styrk dine ESG-kompetencer

Vores kurser i bæredygtighed er til dig, der ønsker at udvikle din virksomhed i en bæredygtig retning og bidrage til den grønne omstilling i verden.

Se vores kurser her

Bliv klogere på projektet

Projektleder:

Simon Laub

Telefon

7228 6368

Stilling

lektor

Projektleder

Jacob Luis Nielsen

Telefon

7228 6154

Stilling

forskningskonsulent