Nu kan jeg hurtigere og bedre tackle mine daglige ledelsesudfordringer
På diplomuddannelsen i ledelse er Gitte G. Hermann blevet en bedre leder med større blik for sin egen rolle og nye værktøjer til at kapere uforudsete opgaver og være på forkant med udviklingen.
Mange af os kan godt beskrive, hvordan vi synes, en dygtig leder opfører sig, træffer beslutninger og går til sine medarbejdere. Det er straks værre, når vi skal finde ud af, hvad vi selv skal gøre for at føre idealerne ud i livet.
”Allerede halvvejs i diplomuddannelsen i ledelse var det en kæmpe øjenåbner for mig at finde ud af, hvilke værdier der styrer mig, og hvilke værdier jeg gerne vil sætte i spil som leder. Alt det, man ikke kan sætte to streger under, men som gør hele forskellen ift., om du lykkes med at flytte dig selv, dine medarbejdere og din organisation,” siger Gitte, der til daglig er økonomichef i Food & Bio Cluster Denmark, som hjælper virksomheder med at accelerere innovation og bæredygtig udvikling inden for fødevarer og bioressourcer.
Selvbillede udfordres på den gode måde
Den nuancerede forståelse af sig selv som leder har Gitte bl.a. fået ved at kortlægge sine værdier og gennemføre en personlighedstest, som hun i første omgang ikke var helt enig i.
”Ens selvbillede bliver udfordret på den gode måde, og det har været en mega god proces for mig at sætte ord og teori på mine værdier og tænke over, hvorfor testen viste, som den gjorde. Hvordan er jeg at arbejde sammen med? Og gør jeg egentligt det, jeg gerne vil, når jeg kommunikerer med mine medarbejdere og kollegaer?” spørger Gitte og uddyber:
”Dén refleksion har hjulpet mig til at kunne folde mine ledelsesværdier ud i dagligdagen. Fx er jeg blevet bevidst om, at det er en vigtig værdi for mig at være respektfuld over for andres arbejde. Og når jeg ved det, kan jeg også nå at reflektere over, om det så også er dét, jeg gør, når jeg i dagligdagen skal få ting til at ske. Det lykkes ikke altid, men værdierne er gode at falde tilbage på i en hektisk hverdag,” forklarer hun.
Lederrollen skaber et fortroligt rum
Med sig har Gitte også fået nye værktøjer og viden, som til daglig hjælper hende med at være på forkant med udviklingen, kapere uforudsete opgaver og samtidig sætte organisationen i gang med nye opgaver.
Sparring med mine medstuderende har givet mig et fortroligt rum, jeg på ingen måde ville være foruden.
Gitte G. Hermann, økonomichef hos Food & Bio Cluster Denmark
”På uddannelsen sparrer vi med hinanden i gode arbejdsgrupper, hvor der er tid til at komme i dybden med helt specifikke ting, der er svære at nå til hverdag. Jeg har sparret, reflekteret og videndelt med medstuderende fra skoler, fabrikker og forsyningsselskaber, som på ingen måde har samme faglige baggrund som mig, men hvor lederrollen knytter os sammen og skaber et fortroligt rum, jeg på ingen måde ville være foruden,” siger hun.
Forebyggelse frem for brandslukning
Samlet set har teorier, sparring og eftertænksomhed givet Gitte et solidt ståsted, hvorfra hun nu kan sætte ting i system på en anden måde end tidligere, så hun i højere grad forebygger frem for at lave brandslukning.
”I en travl hverdag gør det mig til en bedre leder for mit team og gavner organisationen, fordi jeg bruger mine refleksioner og værktøjer fra undervisningen til at sikre implementering og forudsigelighed,” siger Gitte , der er mest imponeret over, at hun har kunne bruge det, hun har lært på uddannelsen én til én i dagligdagen.
Nemmere at tackle eksterne påvirkninger internt
Fx tog hun faget forandringsledelse samtidig med, at det pludseligt blev bestemt, at hendes organisation skulle til at arbejde langt mere kommercielt og i den anledning ændre på sine produkter, processer og arbejdsgange.
”Det stillede store krav til omstilling af hele organisationen, men med min nye viden i ryggen kunne jeg hurtigere og bedre tackle de eksterne påvirkninger internt. Det siger sig selv, at det er meget værd,” siger hun.
Selvom jeg har rigtig travlt, prioriterer jeg benhårdt at have tid til efteruddannelse, fordi udbyttet har været så stort for mig.
Gitte G. Hermann, økonomichef hos Food & Bio Cluster Denmark
Det samme skete, da Gitte skulle i gang med faget organisation, udvikling og samskabelse samtidig med, at Food & Bio Cluster Denmark stod over for en ny fusion.
”Så selv om jeg har rigtigt travlt i hverdagen, prioriterer jeg tiden til uddannelsen benhårdt, fordi udbyttet har været så stort for mig. Det er meget engagerede undervisere, som er meget dedikerede til opgaven. Jeg får værktøjer, jeg kan bruge i praksis. Og det, jeg lærer, er noget, jeg skal bruge næste dag,” forklarer hun.
Gitte føler selv, at hun har forandret sig på særligt ét punkt, som hun også tror, at hendes kollegaer kan mærke.
”Jeg er mere reflekteret omkring vores processer og vender løbende tilbage til min egen grundsten som pejlemærke for, hvor vi skal hen. Det gør det nemmere for mig at vise medarbejderne vejen, det forebygger hovsa-beslutninger, og det er med til at sikre, at vi går i den rigtige retning.”