Et kursus fra professionsbacheloruddannelsen i laboratorie- og fødevareteknologi
Med 'fødevaremikrobiologi' får du viden, så du kan vurdere fødevarer ud fra mikrobiologiske kriterier. Du lærer bl.a. at vurdere hvordan vækst af uønskede mikroorganismer kan styres.
Derudover lærer du, at vurdere mikrobiologiske analysemetoder med hensyn til bl.a. omkostninger, tidsforbrug og svartid samt anvende mikrobiologiske metoder til vurdering af fødevarekvalitet.
Du vil få forudsætninger for selv at tilegne dig viden om nye metoder til mikrobiologisk vurdering af fødevarer og deltage i indkøring af disse i et laboratorium.
Målgruppe
Kurset er primært målrettet laboranter, procesteknologer, fødevareteknologer eller andre, der gerne vil øge deres kompetencer inden for fødevareteknologi.
For at tage kurset skal du have en afsluttet uddannelse som laborant, procesteknolog eller tilsvarende.
Indhold
- Mikrobiel forekomst i fødevarer (bakterier, gær, skimmelsvampe, virus og parasitter)
- Viden om hvordan vækst af uønskede mikroorganismer kan styres
- Fødevarebårne patogener: sygdomsbillede, resistens, hyppighed, spredning, epidemiologi, udbrudsopklaring, typebestemmelse m.m.
- Mikrobiologiske analysemetoder (traditionelle, PCR, rt-PCR, immunologiske metoder m.fl.). Validering af nye metoder (fx NordVal, Afnor)
- Anvendelse og krav til indikatororganismer (konventionelle og alternative).
- Mikrobiologiske kriterier (herunder Mikrobiologiforordningen). Vurdering af kimtal
Om undervisningen
Undervisningen foregår i en vekselvirkning mellem præsentationer af teoretiske emner, fremlæggelser af opgaver, teoretisk projekt vedrørende udbrudssporing og et laboratorieprojekt. Fremlæggelser af projekter og opgaver sker gruppevis og vi forudsætter et vist omfang af selvstudie.
Du følger undervisningen sammen med vores fuldtidsstuderende på professionsbachelor i laboratorie- og fødevareteknologi. Undervisningen foregår på engelsk, men vejledning og prøver kan foregå på dansk.
Hvornår foregår undervisningen?
Undervisningen foregår i dagtimerne med 35-40 lektioner samt 1-4 dage med praktiske øvelser fordelt over 8-10 uger inkl. eksamen. Derudover skal du afsætte tid til opgaveløsning og gruppearbejde. Undervisningstidspunkter og -omfang varierer fra uge til uge.
Eksempler på litteratur
Tidligere har følgende litteratur været anvendt:
- Food Microbiology - An Introduction. 4. udgave. Thomas J. Montville, Kalmia E. Kniel & Karl R. Matthews, ISBN 13:9781555819385
Tag et enkeltstående kursus - eller få en hel uddannelse
'Fødevaremikrobiologi' er et enkeltfag på overbygningsuddannelsen til professionsbachelor i laboratorie- og fødevareteknologi. Du kan enten tage det som et enkeltstående kursus, eller bruge det som led i en hel professionsbacheloruddannelse i laboratorie- og fødevareteknologi.
Eksamen og ECTS-point
Kurset afsluttes med en mundtlig eksamen inden for alle fagets emner. Kurset svarer til 5 ECTS-point.
Jeg er helt sikkert blevet klogere. Det har været godt at få teori på det, jeg har arbejdet med i årevis og få et fælles sprog med forskerne på min arbejdsplads
Læs om Iben Steensgaards (seniorlaborant hos IFF) erfaringer med at uddanne sig sideløbende med sit job
Fødevareudviklere får ny viden på Erhvervsakademi Aarhus
Tilmeld dig hurtigst muligt
Tilmeldingsfristen er 14 dage før startdato. Hvis tilmeldingsknappen er synlig - også efter fristen - betyder det, at du stadig kan nå at tilmelde dig, fordi vi har ledige pladser. Vi opfordrer dog altid til, at du tilmelder dig i så god tid som muligt for at sikre oprettelse af kurset.
Ingen kursusdato fastlagt