Tommaso Crovato Det Er Mit Eget Ansvar At Dygtiggøre Mig

“Det er mit eget ansvar at dygtiggøre mig”

For 50-årige Tommaso Crovato er efteruddannelse en personlig investering, som har gjort ham mere sikker på sit eget værd. Og selv om faglighed, økonomi og sprog har udfordret ham undervejs, har han fundet sin egen vej.

Da Tommaso Crovato for 25 år siden forlod Rom for at bosætte sig i Danmark, havde han en uafsluttet gymnasial uddannelse, erfaring som selvudlært IT-mand og kærlighed til sin kommende hustru med i rygsækken.

”Heldigvis fik jeg hurtigt arbejde ved Post Danmark, for det gav adgang til opholdstilladelse og sprogskole,” husker han.

Fra post til hospital

I dag er han stadig gift med Trine, som han har tre børn på 14, 16 og 20 år sammen med.

Men jobbet hos postvæsenet, hvor han var i 15 år og blev uddannet logistikoperatør, er skiftet ud med Aarhus Universitetshospital. Her var han først i logistikafdelingen, hvor han bl.a. var med til at planlægge de mest effektive ruter for at bringe blodprøver fra operationsstuerne til analyse hos bioanalytikerne. Og i 2013 kom han til hospitalsapoteket i Nørrebrogade, hvor han sammen med 370 kollegaer behandler medicinordrer fra hele Region Midtjylland – en enhed med en årlig omsætning på 2 milliarder kroner.

”Om to år flytter apoteket fysisk ud til Skejby, og i den forbindelse er jeg med i en projektgruppe om indretningen af det nye hospitalsapotek, og her bruger jeg rigtig meget af det, jeg har lært på min efteruddannelse,” fortæller han.

Papir på erfaring

For efterhånden blev det mere og mere vigtigt for Tommaso Crovato at få papir på sin lange erfaring. Og selv om han ikke havde gået i skole i 15 år og selv har måtte betale for det meste af sin uddannelse, bestemte han sig for at gå i gang med akademiuddannelsen i international transport og logistik.

”Det er dejligt at lære teorierne om logistik, for pludselig har jeg fået værktøjer, som jeg kan anvende i dagligdagen på mit arbejde. Fx er jeg lige blevet færdig med en opgave i faget "transport og warehouse management" om det nye apoteksbyggeri. Her er jeg blevet klogere på, hvordan varerne kan opdeles i bestemte grupper, hvordan apoteket bedst indrettes efter varegrupperne samt hvilket udstyr, der skal til, for at logistikken fungerer,” siger han og tilføjer:

”Når man har fingeren på pulsen med de redskaber, man har lært i skolen, plus sin praktiske erfaring, så går det hele op i en højere enhed, for så kan man træffe de rigtige beslutninger ift. køb af udstyr.”

Det har Tommaso Crovato fx brugt i projektgruppen omkring indretningen af det nye hospitalsapotek, hvor han bl.a. sidder sammen med rådgivende ingeniører, som måske nok har læst en milliard bøger, men ikke kender dagligdagen på hospitalet.

”Her er det godt at have sådan en som mig til at huske dem på de praktiske detaljer. For her kan det hurtigt koste en halv million kroner, hvis man fx køber forkert udstyr eller laver en regnefejl i antallet af kvadratmeter pr. pallereol,” forklarer han.

Ny i uddannelsesverdenen

Det gør Tommaso tryg at kunne koble sin teoretiske viden med sin praktiske erfaring, og springet ud i efteruddannelse har givet ham troen på, at hans evner kan bruges mange forskellige steder.

Men der har været flere bump undervejs.

”Det er en stor udfordring at sætte sig tilbage på skolebænken og skulle skrive eksamensopgaver, når man ikke har gået i skole i 15 år og ikke har nogen særlig erfaring med uddannelse,” siger Tommaso Crovato, der var nervøs for, om niveauet i klassen var for højt, så han ville komme til at sidde i et hjørne uden at kunne følge med i diskussionerne.

”Jeg er ikke frembrusende, og dansk er ikke mit modersmål, så jeg skal tænke lidt mere over mine formuleringer og har behov for, at folk rummer mig. Heldigvis er undervisningsmiljøet godt og inspirerende,” siger han.

Prioritering af tid og økonomi

Desuden har han ikke haft mulighed for at få sine foreløbig fire akademifag betalt af sin arbejdsgiver, så han har fået penge fra Omstillingsfonden, der tilbyder alle faglærte og ufaglærte i beskæftigelse 10.000 kroner om året til videreuddannelse. Og resten har han selv betalt.

”Det er mit eget ansvar at dygtiggøre mig, og jeg ser det sådan, at jeg investerer i mig selv ved at bruge min fritid og mine penge på efteruddannelse. Og det er et spørgsmål om prioritering, for du får det ikke serveret på et sølvfad, men skal selv gøre noget aktivt både hvad tid og penge angår,” siger Tommaso Crovato, der er vokset op med sin mor og to søstre i en lejlighed i Rom, hvor det tidligt var nødvendigt at hænge i og rubbe neglene for at kunne klare sig.

”Jeg er vant til at klare mig selv og har ikke fået noget serveret, så det er ikke fremmed for mig at være målrettet og ambitiøs,” konstaterer han.

Nye kompetencer og muligheder

Til gengæld er udbyttet klart: videreuddannelsen har givet Tommaso et større ordforråd, bedre skriftlige kompetencer og en styrket selvtillid.

”At se muligheder og turde udfordre sig selv handler meget om at stole på sig selv, og det har jeg ikke altid været så god til gennem livet. Men det er jeg nu. Den største udfordring på min efteruddannelsesvej var at tage det første skridt – men faktisk bliver det nemmere, når man først træder ind i det,” mener Tommaso, der har fået et nyt syn på sig selv som arbejdskraft:

”I dag er jeg ikke bange for at miste mit arbejde, fordi jeg er sikker på, at jeg kan bruges andre steder. Måske kan det lykkes mig at komme højere op i hierarkiet på hospitalet, hvis det er det, jeg vil. Eller måske at sætte mine kompetencer i spil i et helt andet miljø, hvem ved?”

---

Tommaso Crovato er 50 år. Da han for 25 år siden kom til Danmark fra Italien fik han job hos Post Danmark. Her var han i 15 år og uddannede sig til logistikoperatør. I dag er jobbet hos postvæsnet skiftet ud med et job på Aarhus Universitetshospital, hvor han behandler medicinordrer. Tommaso har efteruddannet sig med - indtil videre - fire fag på akademiuddannelsen i international transport og logistik på Erhvervsakademi Aarhus.

Går du også med tanker om et anderledes og rigere arbejdsliv?

Så gå på opdagelse i vores inspirationsunivers og se, hvilke muligheder efteruddannelse kan åbne for dig.

Få inspiration til din karriere her