Guide: Kom godt i gang med efteruddannelse
Overvejer du efteruddannelse? Men er du i tvivl, om det er noget for dig? Så tag et kig på guidens 6 spørgsmål og svar, der klæder dig på til dit valg.
Med guiden får du hjælp til at komme godt i gang med efteruddannelse. Og svar på nogle af de spørgsmål, mange har, når de skal starte på efteruddannelse.
Helt konkret får du svar på nedenstående spørgsmål:
- Hvorfor er efteruddannelse vigtigt?
- Hvordan får jeg tid til efteruddannelse?
- Hvem er de andre deltagere?
- Hvordan er det at komme tilbage på skolebænken?
- Hvilket niveau skal jeg vælge?
- Kan jeg søge tilskud til efteruddannelse?
Hvorfor er efteruddannelse vigtigt?
Der er mange grunde til, at efteruddannelse er vigtigt. Her har vi udvalgt 5:
- Efteruddannelse er en investering i både dig selv og den virksomhed, du arbejder i.
- Du udvikler dig både fagligt og personligt med nye værktøjer og refleksion over dit job, din rolle og dine opgaver.
- Du øger din værdi på et arbejdsmarked, hvor ingen kan forudse, hvilke jobs der eksisterer om fx 10 år.
- Faktorer som bl.a. grøn omstilling, digitalisering og AI betyder, at nye jobs opstår og andre forsvinder.
- Den demografiske udvikling gør, at vi skal blive længere på arbejdsmarkedet.
Ovenstående grunde understreger behovet for, at vi lærer nyt og udvikler vores kompetencer igennem hele arbejdslivet.
Skal du overbevise din chef om, at du skal på efteruddannelse?
Så får du her 6 gode grunde til, hvorfor virksomheden vinder ved at sende medarbejderne på efteruddannelse. Lær dem – og pitch dem for din chef næste gang, I skal tale om kompetenceudvikling.
Hvordan får jeg tid til efteruddannelse?
På Erhvervsakademi Aarhus ved vi, at din tid er en knap ressource. Derfor indretter vi vores efteruddannelser med respekt for, at dit job, din familie og dit fritidsliv fylder.
Hos os tilrettelægger vi undervisningen, så du kan tage efteruddannelse sideløbende med dit job – og så du også har tid til familien undervejs. Det er altid en god ide at afstemme forventninger, så både din arbejdsgiver og din familie ved, hvad din efteruddannelse kræver. Så kan I lægge realistiske planer.
Hvor mange timer du skal forvente at bruge på forberedelse til undervisning og eksamen, afhænger af faget du ønsker at læse. De fleste af vores fag har 4 eller 8 undervisningsdage, typisk om dagen med 1-2 ugers mellemrum. Du kan også følge fag om aftenen med færre timer pr. gang, men flere mødegange.
Læs vores guide til, hvordan du med 5 små greb får tid til efteruddannelse hos os – også i en travl hverdag
Helle fandt tid til efteruddannelse som alenemor og leder
Tid og økonomi stopper ofte erhvervsaktive fra at efteruddanne sig. Men ikke Helle Foged. Hun har taget fire efteruddannelser, alt imens hun har balanceret en karriere som leder og eneforsørger.
Læs om Helles erfaringer herHvem er de andre deltagere?
Du kommer på hold med erhvervsaktive voksne fra forskellige virksomheder og brancher både fra den offentlige og private sektor.
Gennemsnitsalderen på vores efteruddannelser er 38,1, og deltagerne kommer med forskellige uddannelsesbaggrunde og erhvervserfaring. Det giver dig et netværk, du kan sparre med i løbet af uddannelsen og karrieren.
Hvordan er det at komme tilbage på skolebænken?
Efteruddannelse er ikke som folkeskolen eller gymnasiet. Når du efteruddanner dig, bestemmer du selv emner og hvor mange fag. du ønsker at læse.
På Erhvervsakademi Aarhus får du undervisning tæt på praksis. Vi kobler teorien til praktiske eksempler, så du kan relatere det, du lærer, til din egen rolle på jobbet. Du arbejder så vidt muligt med aktuelle opgaver fra din hverdag.
Du får sparring og inspiration fra dine medstuderende, der kommer med andre perspektiver og synspunkter fra forskellige brancher. Det kan du tage med tilbage på jobbet og bruge i dine overvejelser om karriere og fremtidig udvikling.
Og vi er selvfølgelig klar med gode råd og vejledning frem mod eksamen. Husk, at eksamen tager udgangspunkt i din hverdag og dine problemstillinger på jobbet.
Hvilket niveau skal jeg vælge?
Vi har fag på både akademi- og diplomniveau.
Ingen passer præcis til det ene eller det andet niveau. Ét niveau er ikke bedre end et andet. Du skal vælge det niveau, der passer til netop din situation.
Valget kommer blandt andet an på din erfaring, din uddannelsesbaggrund og dine ønsker til, hvad du vil opnå med uddannelsen.
Læs voers guide: Skal jeg vælge efteruddannelse på akademi- eller diplomniveau?
Kan jeg søge tilskud til efteruddannelse?
Der findes heldigvis en række forskellige muligheder for at søge tilskud til efteruddannelse.
Det afhænger af din aktuelle situation, hvilke muligheder der er relevante for dig.
Tilskudsmulighederne dækker forskellige faggrupper fx faglærte, ufaglærte, overenskomstansatte i det offentlige og private, og selvstændige.
Er du i tvivl? Så book tid til en times gratis sparring
Uanset din uddannelsesbaggrund og erfaring – og hvad du drømmer om at bruge dine nye kompetencer til – så kan vi hjælpe med at skabe overblik over dine muligheder og den fleksibilitet, der er i mange efteruddannelser.
Fokus i samtalen er 100% på dig, dine mål og ønsker til udvikling. Og så er det gratis.
Book tid til sparring herFå mere inspiration
Dyk ned i vores andre guides og artikler.